Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lustr z kostí v kutnohorské kostnici bude odvezen k opravě

Kraje: Středočeský / juml / ČTK / 31. března 2016 17:00
Lustr z kostí v kutnohorské kostnici bude odvezen k opravě

Hřbitovní kaple Všech svatých v Sedlci u Kutné Hory
Autor: Wikipedia.org / Zp / Wikimedia Commons

Kutná Hora - Lustr z lidských kostí v kutnohorské kostnici je v havarijním stavu a bude v nejbližších dnech odmontován a odvezen k opravě. Návštěvníkům někdejší hřbitovní kaple ze 14. století se tak naskytne pohled na interiér kaple bez lustru, který byl naposledy možný před téměř 150 lety. ČTK to dnes sdělil Petr Jakeš ze sedlecké farnosti.

Lustr, složený podle historických pramenů ze všech druhů lidských kostí, je dominujícím prvkem výzdoby spodní kaple hřbitovního kostela Všech svatých s kostnicí. Oprava je podle Jakeše nutná kvůli jeho zachování do budoucna i bezpečnosti návštěvníků. Bude proto po jednotlivých částech odmontován, odvezen, odborně opraven a ošetřen a následně se má co nejrychleji vrátit na původní místo. Kdy se tak přesně stane, není zatím známo. Podle Jakeše záleží na rozsahu poškození. "Římskokatolická farnost Kutná Hora-Sedlec bude o opravě lustru a zejména o jeho navrácení veřejnost opět informovat," dodal Jakeš.

Kutnohorská kostnice, která je jednou z nejnavštěvovanějších památek středních Čech, prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Práce začaly předloni a trvat mají až deset let. Náklady se odhadují na 55 milionů korun, po celou dobu oprav je památka přístupná návštěvníkům. Časem má přijít na řadu i úprava interiéru včetně známé kosterní výzdoby, kterou do nynější podoby srovnal řezbář František Rint. Vyžádá si to stěhování desítek tisíc lebek a statisíců lidských kostí, pocházejících od obětí moru a husitských válek. Bude je nutné přemístit, ošetřit a zase složit do původního stavu. Ve čtyřech věžích a další výzdobě podél stěn je uloženo 56.000 až 60.000 lebek a 420.000 až 450.000 dlouhých kostí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)