Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Česku vznikne Spojená protestantsko – křesťanská církev. Očekává se i vstup katolické velryby

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 1. dubna 2016 19:12
V Česku vznikne Spojená protestantsko – křesťanská církev. Očekává se i vstup katolické velryby

Nový znak Spojené církve znázorňující Beránka Božího. Okenní vitráž v Kapli Nejsvětější Trojice Moravské církve, Winston-Salem, Severní Karolina
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Praha / Brno / Ostrava - Po vzoru spojení protestantských církví v Nizozemí vznikne od 1.1. 2020 v Česku sjednocená nekatolická církev. Po několikaletém jednání to dnes oznámili představitelé zainteresovaných církví. Tradiční české protestantské církve (Českobratrská církev evangelická, Církev bratrská, Jednota bratrská, slezští evangelíci a metodisté) a kdysi modernističtí katolíci, kteří si vytvořili vlastní národní církev dnes známou jako Církev Československá husitská tak chtějí předejít nevyhnutné nutnosti živelného spojování již dnes řízenou personální unii. Tu zatím oddalují jen pravidelné platby od státu z restitučních náhrad. Do třiceti let se však počítá s tím, že každý samostatný sbor či farnost bude muset na platbu pro své duchovní ročně shromáždit částku navýšenou o inflaci odpovídající dnešní hodnotě 300 tisíc Kč. Situaci nezachrání ani křesťané z Iráku, kteří dnes začali hromadně žádat o navrácení pasu a chystají se na přesun zpátky na rodnou nebo naopak německou hroudu. Také prodej letovisek, které mají jednotlivé církve na horách, nepřinese církvím spásu.

Tak jako v Holandsku se počítá s tím, že spojení bude velmi volné a jednotlivé církve a sbory si uchovají teologickou a pastorační pluralitu. Církve tak chtějí předejít i tomu, aby zejména na malých městech nezískali větší vliv dravější predátoři v ekumenickém rybníčku. Dle Gaussovy křivky se počítá i s tím, že zhruba 5 % členů církví toto sjednocení nepřijme a vytvoří si svoji rererereformovanou církev, tak, jako k tomu došlo i v Nizozemí. V kuloárech se proslýchá, že čestnou hlavou nové církve bude známý buditel z Manin Dan Drápal.

Nově vzniklá církev už hledí i do vzdálenější budoucnosti a počítá s tím, že do její unie vstoupí ještě v tomto století i římští katolíci a bude tak ze svého názvu moci vypustit i slovo protestantská a zůstane jen odkaz na našeho Pána Ježíše Krista. Církev proto již také přijala svůj nový znak -  beránka - odkazující právě jen a pouze na osobu svého zakladatele. Jedná se o symbol všeobecně respektované malé Jednoty bratrské, který nikoho neuráží a i kdyby, členové této malé církevní ryby stejně nemají šanci se bránit.

Kvůli katolíkům začnou protestanté i husité pro své bohoslužby používat výhradně jen slovo mše. „Co na tom, že toto označení nemá s původním biblickým významem slavení eucharistie – díkůzvdání nebo liturgií – prací lidu – bohoslužbou jen velmi málo společného“, upozornil liturgický expert magazínu Christnet.cz Kryšpín Venclovský. „Přesto, že označení mše je jen zkomolením závěrečných slov latinské liturgie římského ritu „Ite, missa est“ z doby, kdy lidé latině nerozuměli (latinsky doslova „Jděte, jste propuštění.“), což nemá žádný teologický význam. Nemá cenu se tímto trápit, Gausova křivka je neúprosná a 1- 2% procentní menšina své argumenty neprosadí, aniž kdyby se postavila na hlavu“, upozornil Venclovský. „Alespoň tím sjednocená církev výjde vstříc i mediálním pracovníkům ČTK, Blesku nebo České televize, pro které je křesťanská terminologie stejně jen španělskou vesnicí a často mluví i o pravoslavných nebo dokonce židovských mších či muslimské církví“, dodal zasvěceně expert.

Zpráva je součástí aprílového vydání. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)