Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Olomouci jmenovali nové rytíře Řádu Božího hrobu

Kraje: Olomoucký / kir / Vlastní zpráva / 18. dubna 2016 20:36
V Olomouci jmenovali nové rytíře Řádu Božího hrobu

Znak Řádu Božího hrobu
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Olomouc - O čtvrté neděli velikonoční dne 17. dubna na začátku bohoslužby slavené v olomoucké katedrále sv. Václava, vykonal velmistr Řádu Božího hrobu, Edwin Frederick kardinál O’Brien, první investituru (uvedení do úřadu) rytířů Řádu Božího hrobu v naší vlasti.

Rytířský Řád Božího hrobu byl založen roku 1099 v Jeruzalémě k ochraně poutníků do Svaté země a k ochraně chrámu Božího hrobu. Roku 1847 papež Pius IX. obnovil latinský jeruzalémský patriarchát a v souvislosti s tím reformoval řád, který je nyní mezinárodním katolickým rytířským řádem a jeho členy jsou laici i duchovní, muži i ženy.

Hlavou řádu je kardinál – velmistr, který je jmenován papežem. Sídlem řádu je Palác della Rovere v blízkosti náměstí sv. Petra v Římě. V současnosti má řád téměř 30 tisíc členů ve 35 zemích. Jeho hlavním úkolem je podpora křesťanů ve Svaté zemi, zejména latinského jeruzalémského patriarchátu.

V loňském roce byla ustavena magistrální delegace řádu v českých zemích a jejím velkopřevorem byl jmenován olomoucký arcibiskup Jan Graubner, magistrálním delegátem Jiří Pořízka. Investitury se vedle velkopřevora magistrální delegace Jana Graubnera, pomocného biskupa olomouckého Josefa Hrdličky, četných kněží a zástupců Německého řádu účastnili též zahraniční hosté, a to rytíři Řádu Božího hrobu ze Švédska a Dánska, včetně člena Velké rady (Gran Magisterium) řádu a emeritního velvyslance Řádu maltézských rytířů v Jordánsku prof. Bo Theutenberga a švédského místodržitele Stefana Ahrenstedta.  

Česká magistrální delegace je v současnosti tvořena velkopřevorem, dvěma kněžími, pěti rytíři a jednou dámou.  

Bližší informace o Řádu Božího hrobu lze nalézt na webových stránkách české magistrální delegace řádu www.oessh.cz.

Fotografie z investitury jsou umístěny na webové stránce www.clovekavira.cz. Bohoslužba byla přenášena televizí Noe.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)