Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Arcidiecézní muzeum otevírá obnovenou expozici s obrazem El Greka

Kraje: Olomoucký / juml / ČTK / 31. května 2016 21:16
Arcidiecézní muzeum otevírá obnovenou expozici s obrazem El Greka

Arcidiecézní muzeum v Olomouci
Autor: Wikipedia.org / Jan Jeništa / Wikimedia Commons

Olomouc - Olomoucké Arcidiecézní muzeum otevírá při příležitosti deseti let své existence obnovenou expozici. Zdobí ji dosud nevystavené exponáty olomouckého arcibiskupství i řady farností, hlavním klenotem je dílo španělského manýristy El Greca. Do Olomouce doputovalo z muzea v New Yorku výměnou za zápůjčku Tizianova obrazu Apollón a Marsyas ze sbírek olomouckého arcibiskupství. Expozice se otevře ve čtvrtek, kvůli úpravám byla od poloviny března uzavřena.

Podle ředitele Muzea umění Michala Soukupa najdou návštěvníci na výstavě cenné poklady. "Olomoucké Arcidiecézní muzeum je jediné takto vyprofilované muzeum v České republice. Jeho věhlas se dostal i do zahraničí, díky tomu se nám daří spolupracovat s řadou zahraničních muzeí," uvedl Soukup.

Dokladem je právě zapůjčení El Grekova obrazu Klanění pastýřů. Zhruba půldruhého metru vysoký obraz španělského manýristy z let 1605 až 1610 byl do Olomouce dopraven za přísných bezpečnostních podmínek z Metropolitního muzea v New Yorku. Stal se ozdobou posledního obrazového sálu expozice. V České republice je vystaven vůbec poprvé.

Obnovenou expozici zdobí i řada dalších unikátů, které dosud nebyly k vidění. Důraz její kurátoři dali na specifická témata, jako je olomoucké baroko, doba nejvýraznějšího kulturního vzepětí města. Výraznou změnou prošel i Erbovní sál, vystavené exponáty se vztahují k mecenátu olomouckých biskupů. Další objednavatele uměleckých děl z církevních kruhů představuje expozice ve Schodišťové hale. Významné místo v obměněné expozici má výtvarná reprezentace světeckých patronů olomoucké diecéze, například svaté Pavlíny či svatého Jana Sarkandera.

Podle historičky umění Heleny Zápalkové se dílčí změny dotkly téměř všech částí expozice. "K přesunům a výměnám došlo v expozici archeologie, gotického umění v Nové síni, v obou sálech obrazárny i ve všech barokních sálech," uvedla Zápalková. Obměněnou expozici doplňuje nový knižní průvodce. Pro malé návštěvníky je připraven speciální průvodce, který je provede historií celého areálu Olomouckého hradu, kde muzeum sídlí.

Arcidiecézní muzeum Olomouc ve spolupráci s olomouckým arcibiskupstvím bylo založeno v roce 1998 jako první muzeum v České republice orientované k duchovní kultuře. Jeho součástí se stal románský palác moravských biskupů u baziliky svatého Václava na olomouckém Přemyslovském hradě. Od roku 1999 byla pro potřeby Arcidiecézního muzea rekonstruována severní část národní kulturní památky, někdejšího hradu, objekt kapitulního děkanství a jeho hospodářský dvůr. Areál byl veřejnosti zpřístupněn 1. června 2006.

Od konce loňského roku je muzeum držitelem titulu Evropské dědictví, které získalo jako první v ČR. Zařadilo se tak mezi devět evropských pamětihodností, které toto ocenění loni získaly.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)