Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Dětřichově na Liberecku si připomněli násilnou smrt faráře antifašisty

Kraje: Liberecký / kir / ČTK / 2. června 2016 10:25
V Dětřichově na Liberecku si připomněli násilnou smrt faráře antifašisty

Bohoslužba v Dětřichově
Autor: http://www.tschechien-online.org/

Dětřichov (Liberecko) -

V Dětřichově na Liberecku si lidé poslední květnový víkend připomněli německého faráře Augustina Langa, jehož před 75 lety ubili pro jeho antifašistické postoje němečtí nacionalisté. Na bohoslužbu do zchátralého kostela sv. Anny přišli nejen místní, ale dorazili i pamětníci, kteří byli po válce odsunuti do Německa. Lang ale nebyl jediným Němec, který byl za svůj odpor k národnímu socialismu ve 40. letech minulého století na Frýdlantsku pronásledován.

"Podle záznamů, které se podařilo dohledat, jich bylo asi 650, přičemž 18 tady z celého Frýdlantska jich přišlo o život. Jeden z Dětřichovských zemřel ve vyhlazovacím táboře v Mauthausenu v roce 1940, další umřel na následky bití ve frýdlantském vězení, domů ho vrátili už na smrt," řekla ČTK Monika Filová, která se pátrání po zapomenuté historii regionu věnuje. Připravila i výstavu, jež smutný příběh ubitého faráře připomíná.

"Pan farář tu byl velmi oblíbený, nejen u katolíků, ale i u evangelíků. Byl to člověk čisté duše. Před tím, než přišel do Dětřichova, působil ve Vsi u Černous a už tam při svých kázáních upozorňoval na to, že národní socialismus je velmi nebezpečný," řekla Filová. Vyjadřoval se kriticky i o Adolfu Hiltlerovi a připojení Rakouska k Německé říši. V noci na 30. května 1941 ho ubila trojice německých nacionalistů. Tělo vhodili do potoka, i když místní pravdu znali, báli se. Vše se tehdy ututlalo.

Nedělní vzpomínková bohoslužba byla jednou z prvních akcí v kostele sv. Anny, který léta chátrá. Obec se teď dohodla s církví a převzala do své péče zahradu kolem kostela, kde byl ještě v 19. století hřbitov. "Chtěli bychom tady v příštích letech vybudovat pietní odpočinkovou zónu. Prostor doplnit mobiliářem, chtěli bychom tady obnovit cestičky a také dvě lipové aleje. Jedna vedla od brány od obecního úřadu ke kostelu a druhá od kostela k faře," popsal záměr obce starosta Daniel Kopecký (nezávislý).

I kostel by podle Kopeckého obec ráda ve spolupráci s církví oživila. Jde o cennou památku, postaven byl na počátku 15. století a v roce 1720 prošel barokní přestavbou. Od 2. světové války však chátrá. I když má opravenou střechu, potřeboval by kompletní rekonstrukci. "Je potřeba sanovat oltář, protože se do něj pustil červotoč, máme slíbenou na příští rok opravu vitráží a o dalších opravách jednáme," řekl starosta. Věří, že by podobné akce mohly pomoci najít na opravu kostela peníze.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)