Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež v Assisi vybídl k odpuštění a setkal se s imámem

Ze světa / / Vlastní zpráva / 7. srpna 2016 14:47
Papež v Assisi vybídl k odpuštění a setkal se s imámem

papež František
Autor: Wikipedia.org / Benhur Arcayan

Assisi - Ve čtvrtek u příležitosti 800. výročí tzv. svátku Odpuštění z Assisi a Svatého roku milosrdenství navštívil František Porciunkulu. Porciunkula pochází z lat. portiuncula (údělíček, podílek, malý pozemek), jedná se o jméno vžité pro kapli Panny Marie Andělské, která se nachází v Umbrii, čtyři kilometry od Assisi. Během výročí odpustků se římský biskup v tichosti pomodlil v malém kostelíku, pronesl kázání a (z části) neplánovaně vyzpovídal 19 věřících.

S Františkem tuto návštěvu podle české sekce rádia Vaticana vykonal také Greg Burke, nový ředitel Tiskového střediska Svatého stolce. Ten byl - stejně jako umbrijský provinciál františkánů - mile překvapen Františkovým rozhodnutím pozměnit program a zpovídat mnohem déle, než se předpokládalo.

Také ostatní přítomné biskupy a kněze římský biskup vyzval k zasednutí do zpovědnic. Množství věřících se na tomto místě mělo možnost bezprostředně setkat s Božím dotykem ve formě svátostného odpuštění. Podle slov ředitele střediska byla „překvapivá rovněž přítomnost imáma z Perugie, který se při pozdravu zařadil mezi místní biskupy.“ Podle jeho slov spolu papež s imámem mluvili několik minut a velmi se při tom usmívali.

Provinciál františkánů k návštěvě řekl: „Jevilo se mi to jako záblesk Ducha svatého, který návštěvu proměnil v cosi mimořádného. Papež mluvil o milosrdenství a odpuštění a potom řekl: Můžeme se do toho hned dát, počínaje papežem, biskupy a kněžími, kteří se sami vyzpovídají, aby pak mohli zpovídat a být k dispozici ke svátosti smíření. Byla to taková náhlá mobilizace, která skutečně působila jako balzám, jako něco zcela výjimečného. Vyšlo tak najevo, že odpustky tak, jak je zamýšlel sv. František, nejsou jakési vymazání minulosti, nějaká výhoda či magie, která tě zbaví vší zátěže. Jsou naopak součástí pouti, kterou se vracíme k Pánu, přecházíme ze starého do nového člověka. Cesta do Porciunkule je vnitřní poutí modlitby a obrácení, kdy se především stavíme v pravdě a pokoře před Boha a sami před sebe a prosíme za odpuštění svých hříchů, protože uznáváme, že jsme hříšníci a potřebujeme milosrdenství. To také dodává větší pokoru našim vztahům a umožňuje budovat nové vztahy.”

Na častá dramata v mezilidských vztazích papež v rámci promluvy také upozornil: „Když jsme se vůči druhým provinili, dožadujeme se milosrdenství; zatímco když jsme ve výhodě, dovoláváme se spravedlnosti!“

Text celé Františkovy promluvy je k dispozici zde

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)