Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Muslimové přišli v Praze na katolické bohoslužby, odsoudili násilí

Domácí zpravodajství / / Vlastní zpráva / 11. srpna 2016 10:44
Muslimové přišli v Praze na katolické bohoslužby, odsoudili násilí

pozvánka na shromáždění muslimů proti terorismu v Praze 10. srpna
Autor: archiv organizátorů

PRAHA - Ve středeční podvečer se na osmdesát muslimů zúčastnilo v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad katolické bohoslužby. Po bohoslužbě celebrované zdejším farním vikářem redemptoristou Petrem Augustynem Benešem se lidé přesunuli před chrám, kde v projevech svých zástupců několikrát odsoudili násilí páchané Islámským státem.

Nezvykle pestré osazenstvo měly chrámové lavice, když do nich při bohoslužbě zasedly muslimky v šátcích spolu s řeholními sestrami, to vše bok po boku věřících i nevěřících lidí dobré vůle. Bohoslužba s liturgickými texty svátku svatého Vavřince, jáhna a mučedníka poloviny třetího století, přinesla mimo jiné perikopu o hořčičném zrnu (Jan 12,24-26).

V homilii hlavní celebrant zdůraznil nutnost služby a společného nesení těžkostí, obav a strachu s lidmi v okolí každého z přítomných. Poukázal na nutnost naslouchání jednoho druhému, vybídl přítomné také k naslouchání lidem s jinými názory, kteří mohou mít v něčem pravdu. Zmínil, že v posledních dnech pociťoval tlak na svou osobu, ale je přesvědčen o správnosti probíhající akce. Účastníky taktéž připravil na to, že se patrně budou setkávat s nesouhlasnými reakcemi na svoje konání.

Na závěr bohoslužby zazněla píseň Učiň mě, Pane, nástrojem, připisovaná tradicí svatému Františku z Assisi. Pokojná bohoslužba byla narušena pouze jedenkrát, a to přítomností staršího vyholeného muže v maskáčovém oblečení a kanadách, který usiloval o natočení tváří přítomných muslimů na mobilní telefon, byl však několika lidmi hbitě vyveden ven.

Shromáždění a řetěz kolem kostela

Po skončení liturgie se účastníci přesunuli ven, kde zaznělo několik projevů zástupců muslimské komunity v České republice. V prohlášení Ústředí Muslimských obcí v České republice k vraždě francouzského katolického kněze mimo jiné zaznělo: „My, muslimové žijící v České republice jakékoli násilné činy ve jménu našeho náboženství odmítáme. Jsme zdrceni a šokováni vraždou Jacquese Hamela. Muslimská komunita to považuje za odporný útok, který nikdy nelze odůvodnit žádným způsobem a za žádných okolností a především ne jménem islámu. Sešli jsme se zde, abychom se důrazně distancovali od terorismu. Učení Koránu a proroka Mohameda jsou o míru, toleranci a lásce pro veškeré lidstvo.“

Dále muslimští řečníci upozornili také na ochranu duchovních všech náboženství ve všech jejich chrámech, jak to podle nich stojí v Koránu. Cílem IS je podle slov muslimů radikalizace Evropanů proti v Evropě žijícím muslimům, podle jejich tvrzení je nenávist a psychický teror, jemuž jsou muslimové v celé Evropě vystaveni, silnější a ekonomicky výhodnější zbraní než jakákoli proti nim vedená válka. Ředitel Islámského centra v Praze Vladimír Sáňka důrazně prohlásil: „Islámský stát není ani islámský ani stát.(…)“

Přítomné pozdravil také místopředseda Strany zelených nebo zástupkyně Federace žen za světový mír, znovu promluvil i farní vikář Beneš: "To, že identitu, kterou se mnozí snaží tak halasně chránit, ztratíme tím, že nebudeme žít zevnitř boží lásku, to by mělo být jasné každému, kdo přemýšlí a žije s druhými." Beneš poukázal také na příklad a výroky papeže Františka.

Příspěvky řečníků byly narušovány vulgárními výkřiky několika sympatizantů inciativy Islám v ČR nechceme. Ti dorazili s plackou s přeškrtnutou mešitou v klopě. Muslimové během projevů drželi transparenty jako „Terorismus nemá náboženství“, „Všichni jsme na jedné lodi“ nebo „Lidskostí a bratrstvím“. Na závěr muslimové - držíce se za ruce – vytvořili řetěz, který měl vyjádřit gesto ochrany kostelů i křesťanů, spontánně se k nim přidali i další účastníci.

Připomeňme, že muslimové se chtěli nejdříve zúčastnit katolické bohoslužby v chrámu svaté Ludmily na náměstí Míru, farnost s tím ale nesouhlasila. Farář serveru Echo24 řekl, že by žádost k iniciativě musela být oficiálně schválena z arcibiskupství, jelikož pod něj farnost spadá. Arcibiskupství pražské ale následně uvedlo, že katolické kostely jsou otevřeny všem lidem dobré vůle.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 81)