Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do Litomyšle byl přivezen další zvon pro piaristický chrám

Kraje: Pardubický / juml / ČTK / 2. listopadu 2016 22:43
Do Litomyšle byl přivezen další zvon pro piaristický chrám

Piaristický chrám Nalezení sv. Kříže v Litomyšli
Autor: Wikipedia.org / Lehotsky / Creative commons

Litomyšl - Do Litomyšle byl přivezen druhý ze tří zvonů, které budou umístěny v piaristickém kostele Nalezení svatého Kříže. Zvon svatý Václav má průměr dolní části, takzvaného věnce, 1,057 metru a váží 740 kilogramů, vyrobila jej zvonařská dílna Tomášková-Dytrychová z Brodku u Přerova. Pořízení zvonů je financováno z veřejné sbírky a sponzorských darů.

"První zvon Panna Maria byl zaplacený ze sbírky našich občanů. Svatého Václava platil Jiří Mach a poslední zvon s názvem svatý Josef se bude opět financovat ze sbírky. Část sumy zatím chybí, v současnosti se jedná o zhruba 40.000 korun, takže uvidíme, zda ještě nenajdeme mecenáše," uvedl místostarosta Michal Kortyš (ODS).

Svatý Václav má stejně jako Panna Maria unikátní zdobení, to bude mít na povrchu i poslední svatý Josef. Autorem je brněnský výtvarník Václav Kočí, který pracuje se speciálním typem písma. Každý ze zvonů má na povrchu zakódovanou modlitbu příslušnému světci. Vysvěcení všech tří zvonů se plánuje na Velikonoce příštího roku.

O zvony Litomyšl přišla za druhé světové války, byly zrekvírovány a zničeny v roce 1942. Největší Václav vážil 773,2 kilogramu a dozníval 135 sekund. Prostřední zvon Panna Maria byl těžký 453,2 kilogramu a zněl 100 sekund. Svatý Josef s váhou 303,7 kilogramu byl slyšet 90 sekund. Nové kusy jsou pojmenované po svých předchůdcích. Výroba Panny Marie stála 256.000 korun, svatý Václav téměř půl milionu korun, svatý Josef vyjde na asi 220.000 korun.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)