Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel významný egyptolog a ekumenicky otevřený křesťan Eugen Strouhal

Kraje: Praha / kir / Vlastní zpráva / 12. listopadu 2016 21:13
Zemřel významný egyptolog a ekumenicky otevřený křesťan Eugen Strouhal

Eugene Strouhal
Autor: fotodukumentace z pohřební bohoslužby

Praha - Dne 20. října zemřel v Praze v nedožitých 86 letech přední český vědec – egyptolog Prof. MUDr. PhDr. Dr. habil. Eugen Strouhal, DrSc, emeritní přednosta Ústavu dějin lékařství a cizích jazyků 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy.  Rozloučení se zesnulým se konalo 7. 11. v kostele Neposkvrněného Početí Panny Marie v Praze 10 – Strašnicích.

Zádušní mši svatou sloužil a pohřební obřady  na Olšanských hřbitovech vykonal  jeho synovec  Petr Živný. Kázání pronesl strašnický farář  Karel  Kočí. Současný přednosta Ústavu dějin lékařství a cizích jazyků 1. Lékařské fakulty Doc. Karel Černý shrnul ve svémprojevu Strouhalovu rozsáhlou přednáškovou a publikační činnost u nás i v zahraničí. Prof. Břetislav Vachala promluvil za Egyptologický ústav FFUK a zdůraznil Strouhalův přínos pro rozvoj egyptologie a jeho záslužnou práci na vykopávkách. Unikátní je jeho vědecká práce o nemocech a léčení u starých Egypťanů, dodal Váchala.  

Strouhal byl praktikující katolík, velmi ekumenicky zaměřený a mezi jeho přáteli bylo mnoho kněží, řeholních sester i pastorů.  Emeritní plzeňský biskup František Radkovský sloužil za spásu jeho duše bohoslužbu ve své residenci ráno 7. listopadu.  

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)