Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ruský patriarcha Kirill vysvětil pravoslavný kostel v Paříži. Posílí vliv Ruska ve Francii?

Ze světa / kir / ČTK / 5. prosince 2016 11:11
Ruský patriarcha Kirill vysvětil pravoslavný kostel v Paříži. Posílí vliv Ruska ve Francii?

Ilustrační foto - Patriarcha Kirill, nejvyšší představitel Ruské pravoslavné církve
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Paříž - Moskevský patriarcha Kirill v neděli dopoledne vysvětil nový ortodoxní chrám nedaleko Eiffelovy věže. Chrám Svaté Trojice je dominantou rozsáhlého areálu pravoslavného kulturního a duchovního centra financovaného Kremlem, napsala agentura AFP.

Patriarcha Kirill je až do pondělka ve Francii v rámci své první oficiální návštěvy od svého zvolení v roce 2009. Vysvěcení katedrály bylo hlavním bodem jeho programu. Přísně střežený obřad za účasti dvanácti ortodoxních biskupů trval několik hodin a obsahoval průvod po celém komplexu doprovázený zpěvem chlapeckého sboru.

Nové sídlo západoevropského biskupství moskevského patriarchátu není veliké, jeho pozlacené kupole sahající do výšky 37 metrů však budí respekt, uvedla AFP. Jeho stavba také vzbudila vlnu kritiky, neboť chrám stojí na lukrativním pozemku, kde platí striktní pravidla pro architekturu, a o který měla zájem také Kanada či Saúdská Arábie.

Podobně tomu bylo s celým areálem ruského pravoslavného centra, které zahrnuje francouzsko-ruskou základní školu pro asi 150 žáků, knihkupectví, výstavní prostory a kavárnu. Rusko za něj zaplatilo přibližně 100 milionů eur (asi 2,7 miliardy korun) a podle agentury Reuters jej někteří Francouzi vnímají jako symbol vlivu prezidenta Vladimira Putina v Evropě. Sám Putin se měl zúčastnit slavnostního otevření 19. října, ale v důsledku sporu s Francií ohledně bojů v Sýrii svou cestu zrušil.

Vysvěcení chrámu přichází v době, kdy favorité březnových prezidentských voleb François Fillon a Marine Le Penová volají po větší spolupráci s Ruskem. "Cítíme, že to není jen náboženské gesto, ale také politické," řekla agentuře Reuters na dnešní bohoslužbě Ruska žijící v Paříži Jekatěrina Besseová. Doufá, že projekt kulturního centra pomůže obě země sblížit.

Podle listu The Guardian ve Francii žije odhadem asi 200.000 vyznavačů ruského pravoslaví a v zemi je na dvacet farních nebo mnišských komunit. Moskevský patriarcha Kirill je pak hlavou církve, která sdružuje více než polovinu z celosvětových 250 milionů ortodoxních křesťanů. Kirill je také vlivnou politickou figurou s podporou prezidenta Putina. Sílící role církve v Rusku přinesla příklon k tradiční rodinné politice a k omezování práv homosexuálů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 88)