Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Krakovský arcibiskup Dziwisz končí. Patřil mezi nejbližší spolupracovníky papeže Jana Pavla II.

Ze světa / kir / ČTK / 8. prosince 2016 18:00
Krakovský arcibiskup Dziwisz končí. Patřil mezi nejbližší spolupracovníky papeže Jana Pavla II.

Kardinál Stanisław Dziwisz
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Krakov -

Polský kardinál Stanislaw Dziwisz, který proslul mimo jiné jako nejbližší spolupracovník papeže Jana Pavla II., opouští funkci krakovského arcibiskupa. Papež František na jeho místo jmenoval Marka Jendraszewského, který je podle polských médií představitelem konzervativního křídla katolické církve a výrazným stoupencem současné vlády.

Jmenování dosavadního lodžského arcibiskupa, o němž dnes informovala agentura PAP, je podle médií překvapením, neboť jeho jméno nepatřilo mezi skupinu veřejně zvažovaných Dziwiszových nástupců. Podle liberálního listu Gazeta Wyborcza zastává velmi konzervativní postoje a je například stoupencem úplného zákazu interrupcí, který nedávno chtěla prosadit vládní strana Právo a spravedlnost (PiS), avšak ustoupila od něj po masových protestech.

Sedmašedesátiletý církevní hodnostář v minulosti podle časopisu Newsweek například vyzval věřící, aby se za úspěch PiS modlili. Také ostře kritizoval polského ombudsmana, který se nedávno postavil za dodržování práv homosexuálů.

Bývalý sekretář Jana Pavla II. Dziwisz byl krakovským arcibiskupem od roku 2005 a v Polsku je jako jeho zásluha vnímána nezvykle rychlá papežova kanonizace. Sedmadedmdesátiletý duchovní ve funkci končí kvůli věku, neboť kanonické právo nepovoluje zastávat arcibiskupský úřad po dovršení 75 let. Do tohoto věku dospěl již předloni, s papežem Františkem se však domluvil, že odejde až po organizaci Světových dnů mládeže, které proběhly v Krakově v létě. Hodnost kardinála Dziwiszovi zůstává.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)