Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Slovenský prezident vetoval zpřísnění podmínek registrace církví

Ze světa / juml / ČTK / 21. prosince 2016 10:24
Slovenský prezident vetoval zpřísnění podmínek registrace církví

Slovenský prezident Andrej Kiska při audienci u papeže Františka
Autor: facebook.com/AndrejKiska

Bratislava - Slovenský prezident Andrej Kiska vetoval novelu zákona, kterou parlament zpřísnil podmínky registrace církví. Schválenou změnu prezident označil za nepřiměřený zásah do základních práv a svobod. Vládní nacionalistická Slovenská národní strana (SNS), která zmiňovanou předlohu navrhla, v reakci Kisku kritizovala.

Slovenská sněmovna v listopadu rozhodla, že se na pětimilionovém Slovensku zvýší hranice minimálního počtu plnoletých členů církve pro její registraci na 50.000 z nynějších 20.000 osob.

SNS novou úpravu zdůvodňovala snahou zabránit spekulativním zápisům dalších církví a náboženských společností s cílem pobírat peníze od státu. Někteří opoziční poslanci dříve tvrdili, že předloha je namířena proti muslimské komunitě.

"Zvýšení počtu členů (církve) podle schváleného zákona není nevyhnutelné ani přiměřené sledovanému cíli, kterým je zabránit spekulativním registracím," uvedl Kiska.

Prezident řekl, že zmiňovanou podmínku 50.000 členů plní na Slovensku jen čtyři z celkového počtu 18 církví a náboženských společností, které byly zaregistrovány v minulosti. Muslimský subjekt mezi nimi není. Na již registrované církve, které mají nárok na finanční příspěvky státu, například na platy duchovních, se změna zákona ale nevztahuje.

SNS postup prezidenta kritizovala a připomněla, že předlohu sněmovna schválila výraznou většinou hlasů, když ji v závěrečném hlasování podpořilo 101 ze 142 přítomných poslanců. Strana v prohlášení rovněž přiznala, že zákonem chtěla poukázat i "na problém islamizace Evropy".

"Prezident Andrej Kiska se netají, že jeho osobním přítelem je prezident Turecka Erdogan a Turecko. Mým osobním přítelem je prezident Arménie a zástupci Jižního Kypru. Mými přáteli jsou lidé, kteří žijí v Evropě, jsou křesťané a uvědomují si riziko islámu, migrace a extremistů, jež se skrývají za náboženské hodnoty," uvedl šéf SNS a předseda parlamentu Andrej Danko.

Sněmovna by veto prezidenta mohla přehlasovat. Do začátku příštího roku, kdy měl zákon vstoupit v platnost, konání řádné schůze sněmovny podle harmonogramu ovšem plánováno není. Zpřísnění podmínek při původním hlasování podpořili nejen poslanci vládních stran, ale také například zástupci krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko, která neuspěla s návrhem zvýšit zmiňovanou hranici pro registraci nových církví až na 250.000 osob.

Danko již loni hovořil o hrozbě islamizace Evropy. Zmínil se také o zpřísnění podmínek registrace církví a o potřebě schválení zákazu nošení burek na Slovensku. V dnešním prohlášení Danko uvedl, že diskusi o zákazu nošení burek na Slovensku hodlá strana zahájit na jaře příštího roku.

Muslimská komunita na Slovensku není příliš početná, podle odhadů žije v zemi několik tisíc muslimů. Do centra pozornosti se muslimové na Slovensku dostali i v souvislosti s migrační krizí. Premiér Robert Fico, který dlouhodobě odmítá přerozdělování uprchlíků mezi členské státy EU na základě povinných kvót, opakovaně hovořil o nutnosti zabránit vytvoření ucelené muslimské komunity na Slovensku. Tento výrok Fico zopakoval i v reakci na pondělní útok v Berlíně.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)