Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zámek v Kroměříži převezme církev začátkem příštího roku

Kraje: Olomoucký / juml / ČTK / 21. prosince 2016 10:34
Zámek v Kroměříži převezme církev začátkem příštího roku

Arcibiskupský zámek v Kroměříži
Autor: Wikipedia.org / Michal Bjalek / Creative Commons

Kroměříž - Arcibiskupství olomoucké převezme od Národního památkového ústavu (NPÚ) zámek a Podzámeckou zahradu v Kroměříži na začátku příštího roku. ČTK to řekla vedoucí oddělení prezentace a marketingu NPÚ Simona Juračková. Ještě koncem letošního roku by podle ní měla být uzavřena dohoda o vydání zámku a Podzámecké zahrady i smlouva o služebnosti, jejímž předmětem je spolupráce při správě těchto památek.

Zámek, Podzámecká zahrada i Květná zahrada, kterou stát církvi vydat odmítl, jsou zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

"V případě, že bude smlouva o služebnosti podepsána, můžeme s jistotou říct, že pro zaměstnance objektu ani jeho návštěvníky se nic nezmění. NPÚ bude nadále kroměřížský zámek a Podzámeckou zahradu spravovat a zpřístupňovat veřejnosti," uvedla Juračková. Detaily smlouvy nechtěla komentovat s tím, že bude po podpisu zveřejněna v registru smluv.

Mluvčí arcibiskupství Jiří Gračka ČTK řekl, že NPÚ nebude platit nájemné ze zámeckých objektů, za to ale bude hradit provozní výdaje. Vstupné podle Gračky zůstane v režii památkářů. Podle něj se nenaplní obava některých obyvatel Kroměříže, že bude zavedeno vstupné do dosud volně přístupné Podzámecké zahrady. Zásadní investiční úpravy a opravy bude mít podle chystané dohody ve své režii arcibiskupství.

"Budeme na ně ale hledat i další zdroje financování, s čímž nám bude pomáhat i NPÚ," uvedl Gračka. Na svém místě kromě správy zámku zůstane i kroměřížské pracoviště NPÚ. "Nemělo by se měnit nic. Víceméně jde o administrativní záležitost," řekl Gračka. Dohody se připravovaly dlouho, projednávala se řada detailů a vyjadřovaly se k nim i další úřady.

Stát rozhodl o vydání zámku a Podzámecké zahrady v rámci majetkového vyrovnání s církví už před více než rokem. Květnou zahradu naopak vydat odmítl, protože její historický areál je provázán s novostavbami, jež podle NPÚ nelze vyčlenit, a podle zákona o restitucích tak vydány být nemohou. V Květné zahradě před dvěma lety skončily práce za 230 milionů korun, díky nimž se asi třetina zahrady vrátila do podoby ze 17. století.

Arcibiskupství s rozhodnutím o Květné zahradě nesouhlasí. O jeho přezkum však podle Gračky soud zatím nepožádalo. "Oddělování jednotlivých částí areálu není správné, zahrady vždy patřily k zámku. Žádnou žalobu jsme ale nepodali, zatím se to neřeší. Není stanoven termín, dokdy bychom ji podat museli. Je otázka, kdy a zda vůbec se tím budeme zabývat," řekl Gračka.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)