Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Federaci židovských obcí povede do roku 2020 opět Petr Papoušek

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 21. prosince 2016 16:19

Praha - Předsedou Federace židovských obcí byl dnes zvolen její dosavadní nejvyšší představitel Petr Papoušek (39). Funkci bude zastávat do roku 2020. Papoušek je zároveň předsedou Židovské obce v Olomouci. ČTK to dnes sdělil tajemník federace Tomáš Kraus. Zasedání rady federace také zvolilo na nadcházející období sedmičlenné prezidium.

Federace židovských obcí je orgánem, který sdružuje židovské obce v České republice a další přidružené židovské organizace a spolky.

Většina židovských obcí na území dnešní ČR zanikla kvůli holokaustu a v důsledku poválečných emigračních vln. Synagogy a židovské hřbitovy byly opuštěny a chátraly. Během druhé světové války bylo nacisty vypáleno a zbořeno nebo v závěrečných bojích zničeno na 70 synagog. Dalších 105 synagog bylo zbořeno během komunistického režimu. Teprve po listopadu 1989 se začaly zbylé památky dokumentovat a zachraňovat.

Židovské náboženské obce se v českých zemích začaly obnovovat po skončení druhé světové války. Ještě v roce 1947 bylo v českých zemích 53 židovských náboženských obcí. Vystěhovalecká vlna do židovského státu, vrcholící počátkem roku 1949 sebou však strhla významnou část členstva židovských obcí, uvádí se na webu federace.

Nyní je v České republice deset samostatných židovských obcí, a to v Praze, Liberci, Děčíne, Ústí nad Labem, Teplicích, Karlových Varech, Plzni, Brně, Olomouci a Ostravě. Do dnešní doby se dochovalo kolem 200 synagog a 370 židovských hřbitovů. Tyto památky jsou ve vlastnictví některé z deseti židovských obcí nebo Federace židovských obcí v ČR, ale také měst, církví i soukromých majitelů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)