Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Stovky iráckých křesťanů slavily Vánoce v osvobozené Bartalle

Ze světa / vlu / ČTK / 24. prosince 2016 21:51
Stovky iráckých křesťanů slavily Vánoce v osvobozené Bartalle

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Bagdád - Stovky iráckých křesťanů se dnes shromáždily ve městě Bartalla, vzdáleného asi 15 kilometrů východně od Mosulu, které se v říjnu podařilo dobýt z rukou Islámského státu. Vánoční svátky mohou místní obyvatelé slavit poprvé od roku 2013, poznamenala agentura Reuters.

"Cítíme smutek a zároveň i štěstí," uvedl místní biskup ještě před konáním vánoční mše v bartallském kostele, který byl během islamistické vlády těžce poškozen. "Jsme smutní, když vidíme, co se stalo s našimi nejposvátnějšími místy," dodal s odkazem na poničené sochy a kříže. Na druhou stranu se ale prý cítí šťastný kvůli tomu, že se ve městě může uskutečnit první bohoslužba po několika letech.

Křesťané v oblasti dostali většinou od Islámského státu na výběr: buď zaplatí daň, přestoupí na islám nebo zemřou. Množství lidí tehdy před násilnostmi uprchlo do kurdských oblastí Iráku.

Ještě nejspíš nějakou dobu potrvá, než se budou moci všichni lidé do města vrátit, v oblasti bylo totiž poškozeno množství budov i infrastruktura. První obyvatelé ale již dorazili. "Dnešek je nejlepším dnem mého života. Občas jsem si myslela, že se už nikdy nevrátím," uvedla jedna z místních obyvatelek, která našla dočasné útočiště v kurdském Irbílu.

Irácká armáda dobyla Bartallu již v říjnu, krátce po zahájení ofenzivy s cílem dobýt Mosul. Ofenziva je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003. Podílejí se na ní desítky tisíc iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milic.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)