Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Praze vznikne farnost neslyšících katolíků

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK, red. / 28. prosince 2016 19:13
V Praze vznikne farnost neslyšících katolíků

Ilustrační foto
Autor: pixabay

Praha - Z pražské komunity neslyšících katolíků se v lednu stane nová farnost. Společenství neslyšících katolíků v Česku čítá asi 30 až 40 lidí, aktivní jsou i v dalších městech, v Praze se jim však dostane stálého duchovního vedení. Slavnostní mši při příležitosti jejího zřízení bude 8. ledna sloužit v kostele sv. Prokopa ve Stodůlkách biskup Václav Malý, uvedlo pražské arcibiskupství. V Praze se má v květnu konat setkání neslyšících katolíků z celé Evropy.

V Praze byla na podzim povýšena na farnost komunita německy mluvících katolíků. I pro další skupiny cizinců v hlavním městě existují farnosti se stálou duchovní správou, početná je třeba polská, která má kolem 300 členů. Ještě větší je slovenská, i přes blízkost jazyků upřednostňují slovenští věřící bohoslužby ve svém rodném jazyce. Dvě desetiletí se scházeli v kostele sv. Voršily na Národní třídě, od roku 2008 je slovenská farnost při kostele sv. Jindřicha, kam na nedělní slovenské mše přichází až 400 věřících.

Anglicky mluvící katolíci se scházejí v kostele sv. Tomáše na Malé Straně, kromě komunity francouzské, španělské, italské či vietnamské působí v Praze i komunity Albánců, Arménů či Koptů. V rámci pražské diecéze působí přes 40 zahraničních kněží.

Komunita neslyšících katolíků může zapadat mezi skupiny cizojazyčné, neboť používá svůj společný jazyk, znakový. Její počátky sahají do roku 2012, kdy neslyšící katolíci požádali o duchovní vedení polského kněze Stanislawa Góru, který působí v ČR od počátku 90. let.

S prací s neslyšícími má zkušenosti od roku 1996. Má k dispozici dvě pastorační asistentky, z nichž jedna tlumočí do znakové řeči. Kněz, který by ovládal znakový jazyk tak, aby v něm mohl zpovídat, v Česku zatím není. Tlumočník je proto také vázán zpovědním tajemstvím. Informace o pražském společenství jsou na webu www.neslysicikatolici.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 73)