Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Schönborn muslimům nevyčítá, že chtějí islamizaci Evropy. Mít strach je ale nesmyslné

Ze světa / kir / ČTK / 2. ledna 2017 10:02
Kardinál Schönborn muslimům nevyčítá, že chtějí islamizaci Evropy. Mít strach je ale nesmyslné

Kardinál Christoph Schönborn
Autor: Flickr.com / M. Mazur

Vídeň - Rakouský kardinál a český rodák Christoph Schönborn nemá muslimům za zlé, pokud si přejí islamizaci Evropy. On sám by zase chtěl, aby jako kdysi převládlo křesťanství na Blízkém východě. Ústup křesťanství v Evropě podle něj mají na svědomí hlavně samotní Evropané. Teolog a filosof, o němž se uvažovalo jako o možném papeži, to uvedl v rozhovoru pro list Kronen Zeitung.

"Samozřejmě že si přeji, aby Štěpánský dóm zůstal živým křesťanským kostelem a místem modliteb a ne pouze turistickou atrakcí pro pět milionů turistů ročně. Ale ve Vídni již máme 200 islámských svatostánků. Že si náboženství navzájem konkurují, je staré jako svět," odpověděl 71letý Schönborn na otázku, zda se neobává, že ze slavného vídeňského chrámu může být jednou mešita.

Mít strach z islamizace Evropy je podle rodáka ze Skalky na Litoměřicku "nesmyslné, pokud sami nějak nepřispíváme k tomu, aby Evropa zůstala křesťanskou". "Když se v Nizozemsku prodává jeden kostel za druhým, když jsou pro nás supermarkety důležitější než evropské křesťanské kořeny, neměli bychom se divit, že se křesťanství z Evropy vytrácí. Ale to není vina muslimů," uvedl vídeňský arcibiskup, o němž se spekulovalo jako o možném papeži v roce 2005, kdy byl nakonec do čela římskokatolické církve zvolen Benedikt XVI, i v roce 2013, kdy byl jako Benediktův nástupce vybrán František.

"Neměli bychom obviňovat muslimy, že chtějí Evropu islamizovat. Musíme vinit sebe, že neděláme dost pro udržení křesťanství v Evropě," dodal s poukazem na větší návštěvnost mešit než kostelů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)