Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Satirický týdeník Charlie Hebdo je odhodlán pokračovat v kritice všech náboženství

Ze světa / kir / ČTK / 6. ledna 2017 9:35
Satirický týdeník Charlie Hebdo je odhodlán pokračovat v kritice všech náboženství

Obálka časopisu Charlie Hebdo
Autor: Charliehebdo.fr

Paříž - Francouzský satirický týdeník Charlie Hebdo se dva roky po krvavém teroristickém útoku proti své redakci stále cítí ohrožen, přesto je ale odhodlán ve své sžíravé kritice všech náboženství pokračovat. Ve zvláštním vydání odsuzuje intelektuály, kteří podle něj podceňují hrozbu islámu. K výročí povraždění celkem 17 lidí v redakci i jinde v Paříži, jehož se v lednu 2015 dopustili džihádisté, se dnes v metropoli konaly pietní akce za účasti starostky Anne Hidalgové a ministra vnitra Bruna Le Rouxe.

Dva francouzští džihádisté povraždili 7. ledna 2015 v tehdejším sídle Charlie Hebdo celkem 12 lidí, včetně několika karikaturistů a redaktorů. Útočníci tvrdili, že tak chtěli potrestat Charlie Hebdo za jeho karikatury proroka Mohameda. Další džihádista o dva dny později v židovském obchodě Hyper Cacher zabil čtyři Židy. O den dříve zavraždil na ulici mladou policistku.

Časopis Charlie Hebdo se stal symbolem svobody slova, ale téměř každým svým vydáním vyvolává někde ve světě tvrdé odmítavé reakce a pohoršení. Stále proto dostává i výhrůžky smrtí. Redakce nyní působí v objektu, který je opevněný, střežený ozbrojenými muži a jehož adresa je utajovaná. Někteří členové redakce po atentátu odešli, ze strachu či kvůli nesouhlasu s redakční linií. Přišli ale noví členové.

Šéfredaktor časopisu Gérard Biard řekl, že Charlie Hebdo hodlá být letos ještě útočnější než v minulých letech. Podle prvních komentářů to dokazuje již nejnovější vydání. "Rok 2017, konečně světlo na konci tunelu," lze číst na první straně vydání u karikatury, která ukazuje člověka, jak se radostně dívá do hlavně zbraně, kterou drží s prstem na spoušti islamista. Uvnitř listu redakce útočí na intelektuály, kteří kritizují její postoje k terorismu a islámu. "Bojíte se smíchu, protože nejlépe uvolňuje ducha," vzkázal jim redaktor Fabrice Nicolino v článku s titulkem "Ta levice, která se vždy hrbila před despoty".

"Problém je, že všichni věřící muslimové si myslí, že se nikdo nesmí vysmívat náboženství. Tito lidé tímto, i když nejsou teroristé, myslí jako teroristé," tvrdí šéfredaktor Biard.

Svaz muslimských učenců, který sídlí v Kataru, předloni v lednu uvedl, že provokativní kresby proroka a muslimů jen dávají za pravdu přesvědčení atentátníků o antagonismu islámu a Západu a povzbuzují nenávist, extremismus a napětí. Radikální islámský duchovní z Londýna Anjem Choudary tehdy označil jednu kresbu proroka za válečný čin, který podle něj islámské právo trestá smrtí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)