Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Maroko zakázalo z bezpečnostních důvodů muslimské burky

Ze světa / kir / ČTK / 14. ledna 2017 10:39
Maroko zakázalo z bezpečnostních důvodů muslimské burky

Skupina afghánských žen s burkami
Autor: gemini.info.usaid.gov / Wikimedia Commons

Rabat - Marocké úřady zakázaly výrobu, prodej a nošení burek, tedy oděvů, které muslimkám zakrývají celé tělo a ponechávají jen mřížku pro oči. Zdůvodnily to potřebou zvýšit bezpečnost v zemi. S odvoláním na oběžník ministerstva vnitra o tom podle agentury AFP informovala marocká média.

Burka, jejíž odívání je obvyklé na Blízkém východě i v Afghánistánu a Pákistánu, je v Maroku velmi vzácným jevem. Většina Maročanek nosí hidžáb - šátek zakrývající vlasy. Marocký král Muhammad VI. hlásí umírněný islám. Podle AFP je ale v této muslimské zemi stále vidět soupeření mezi moderností a konzervatismem.

Svým zaměstnancům odpovídajícím v regionech za obchodní záležitosti rozeslalo ministerstvo vnitra oběžník s pokyny, aby počínaje tímto týdnem nepovolovali výrobu burek. Informace o zákazu se už dostala k obchodníkům v Casablance; v Tarúdantu na jihu se mají obchody tohoto zboží zbavit do 48 hodin. V některých městech správa označuje zboží jako afghánský nikáb a v případě, že ho obchodníci neodstraní, hrozí úřady zabavením. Server Le360 citoval jednoho ze zaměstnanců ministerstva, který sdělil, že úřady vydaly zákaz dovozu, výroby a prodeje ve všech městech a oblastech království.

"Zločinci několikrát použili tento oděv k páchání svých zločinů," vysvětlil médiím zákaz burky představitel ministerstva vnitra. Narážel na atentáty, které islamisté spáchali v posledních letech v Maroku.

Pro představitelky marockých žen je zákaz burky "významným krokem v boji proti náboženskému extremismu" v Maroku.

Zákaz naopak vyvolal obavy salafistů a dalších muslimských tradicionalistů v zemi, že to povede k zákazu i nikábů, tedy oděvů, které ponechávají jen úzký průhled pro oči. "Je možné, že se Maroko blíží k zákazu nikábu, který muslimky nosí již pět století? Pokud se tak stane, byla by to katastrofa," prohlásil jeden šejk z řad místních salafistů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)