Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Počet pronásledovaných křesťanů vzrostl i letos, nejhorším místem pro ně zůstává Severní Korea

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 14. ledna 2017 21:25
Počet pronásledovaných křesťanů vzrostl i letos, nejhorším místem pro ně zůstává Severní Korea

Mapa 50 zemí, kde je nejtěžší praktikovat křesťanství
Autor: Open Doors

USA - Již čtvrtý rok v řadě celosvětově narostl počet pronásledovaných křesťanů, dramatický je nárůst náboženského nacionalismu v jižní a jihovýchodní Asii. Represím pravidelně celosvětově čelí více než 200 milionů křesťanů. Pro motivy spojené s vírou bylo v minulém roce zabito 1 207 křesťanů a napadeno 1 329 kostelů, uvádí to mezinárodní nezisková organizace Open Doors.

Nejhorší místem pro praktikování křesťanství, stejně jako posledních 15 let, zůstává Severní Korea. V důsledku komunistických represí jsou v této zemi všichni křesťané nuceni k životu v podzemí, zůstávají odříznuti od světa a ohrožení života znamená i pouhé vlastnění Bible. Druhým místem, kde je nejnebezpečnější být křesťanem, je Somálsko.

Hlavním zdrojem pronásledování zůstává i letos islamistický extremismus. Tento útlak deformuje každodenní život křesťanů ve 14 z prvních 20 zemí (nebo 35 z celkových 50). Jedná se především o místa na Blízkém východě a v severní i subsaharské Africe. Politická nestabilita se pojí s fundamentalistickými uskupeními, jako je například somálské Al-Šabáb, nigerijské Boko Haram nebo takzvaný Islámský stát.

Alarmující tendencí se stává rozvoj etnického nacionalismu, který způsobil nárůst pronásledování křesťanů v Asii. Například v Indii souvisí s vzrůstající oblibou hinduistické nacionalistické strany Bharatiya Janata, ta považuje hindiusmus za základní prvek příslušnosti k zemi. Každý týden je v Indii napadeno 15 lidí věřících v Krista.

Křesťané jsou nuceni opouštět své domovy

Organizace upozorňuje, že konflikty a pronásledování jsou hlavní příčinou světové migrace, a náboženská perzekuce je významným faktorem. Nikdy předtím nebylo tolik křesťanů nuceno stát se uprchlíky. Podle zprávy Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) je ve světě 65,3 milionů lidí, kteří byly nuceni opustit svoje domovy. Mezi nimi je přibližně 10 milionů uprchlíků mladších 18 let.

Z celkového počtu uprchlíků 53 % pochází ze Somálska, Afghanistánu a Sýrie – druhého, třetího a šestého místa v seznamu (WWL) nejhorších míst pro křesťany sestavených Open Doors.

Náboženské pronásledování je podle organizace „nebezpečně podcěňovaným“ faktorem  při rozhodnutí některých lidí opustit svoje domovy.

Téměř polovina z 1,7 milionů syrských křesťanů opustila svoji zemi z důvodů konfliktu a náboženské perzekuce a okolo 2,1 miliónů obyvatel Nigérie opustilo svoje domovy kvůli více faktorům, včetně útoků na křesťany ze strany islamistické povstalecké skupiny Boko Haram. Perzekuce křesťanů často ale nekončí ani po opuštění domovů.

Open Doors je mezinárodní nezisková organizace, pomáhá pronásledovaným křesťanům více jak 60 let a je činná v 60 zemí. Vznikla v roce 1955 jako pomoc při dodávání Biblí do zemí střední a východní Evropy. Od 70. let Open Doors monitoruje pronásledování křesťanů. Každý rok sestavuje seznam 50 zemí, kde je nejtěžší praktikovat křesťanství.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)