Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do ostravsko-opavské diecéze přijde pomocný biskup

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 19. ledna 2017 15:59
Do ostravsko-opavské diecéze přijde pomocný biskup

Katedrála Božského Spasitele v Ostravě
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Ostrava -

Do ostravsko-opavské diecéze, která si v loňském roce připomněla 20 let od svého vzniku, letos přijde pomocný biskup. Nápomocen by měl být biskupovi Františku Václavu Lobkowiczovi, který byl ještě loni vážně nemocný a musel podstoupit transplantaci. Jméno pomocného biskupa by mohlo být známo v první polovině roku, řekl dnes novinářům biskupský vikář pro pastoraci Vít Zatloukal.

Podle něj biskup pociťuje úbytek sil a poté, co byl loni jeho zdravotní stav velmi vážný, požádal papeže Františka o jmenování pomocného biskupa. "Ten výběr pomocného biskupa je složitější aktivita. Předchází tomu nějaký návrh, který přichází z diecéze, ale není pro papeže limitující. Papež má podobně návrhy i z jiných diecézí a může se stát, že sem bude jmenován někdo i odjinud," uvedl Zatloukal.

Pomocný biskup musí být starší 35 let. Podle Zatloukala je vhodné, aby měl teologické vzdělání, nejlépe v oboru církevního práva, ale není to podmínkou. "Funkce pomocného biskupa je především pro tu oblast náboženskou, kdy může jezdit biřmovat, jezdí žehnat zvony nebo kaple. Některé věci může biskup delegovat i na kněze, ale pro lidi ve farnostech je jakýmsi povzbuzením, když přijede někdo, kdo je vysvěcen na biskupa," uvedl Zatloukal.

V České republice je osm diecézí, v pěti z nich už pomocní biskupové působí. "Co se týká svěcení pomocného biskupa, tak je to opravdu jedinečná událost, to není každý den a v Ostravě opravdu ještě biskupské svěcení nebylo. Probíhá to jako normální církevní slavnost při bohoslužbě, kdy je určen světitel a potom spolusvětitelé. Světitel to je vlastně ten hlavní biskup a ti dva jsou jakýmisi garanty toho, že to všechno probíhá tak, jak církev žádá," podotkl Zatloukal.

Ve chvíli, kdy papež vybere vhodného kandidáta, ten nejprve musí potvrdit, že jmenování přijímá. Jestliže tak učiní, papež ho jmenuje bulou a toto jmenování dá na vědomí diecéznímu biskupovi. Jméno pomocného biskupa je pak zveřejněno v oficiálním věstníku. Svěcení se musí uskutečnit do tří měsíců od jmenování.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)