Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kvůli výběru prezidentského kandidáta se mi věřící zpovídali, říká český farář působící v New Yorku

Ze světa / vlu / ČTK / 20. ledna 2017 16:15
Kvůli výběru prezidentského kandidáta se mi věřící zpovídali, říká český farář působící v New Yorku

Ilustrační foto
Autor: Christnet.cz / Vít Luštinec

New York - New York byl během loňských prezidentských voleb v USA baštou neúspěšné demokratické kandidátky Hillary Clintonové. Čeští a slovenští krajané, kteří odešli z někdejší komunistické vlasti, se ale klonili spíše na stranu pozdějšího republikánského vítěze Donalda Trumpa. V rozhovoru s ČTK to řekl farář Antonín Kocurek, který každou neděli vede v newyorské čtvrti Queens české bohoslužby.

"Můžu mluvit jen za naši komunitu tady v New Yorku. Musím říci, že více fandili republikánům, tedy Trumpovi. Odůvodňovali to tím, že demokraté se zpronevěřují svým dřívějším hodnotám," řekl Kocurek.

"Vyplývá to z toho, že oni zde byli přijati jako pracovití lidé, kteří vyznávají konzervativní styl života a kterým se levicové postoje nelíbí," řekl farář. Osobně si myslí, že ať volby dopadly, jak dopadly, výsledek je lepší, než mohl být v případě vítězství Clintonové.

Při zpovědích lidé cítili vinu, protože se pohádali kvůli volbám a výběru kandidát

"Naši emigranti, kteří utekli z Československa, říkají, že si tehdy museli velice tvrdě vybojovat občanství a postavení, neboť jim nikdo sociálně nepomáhal. Byť to byli mnohdy velice inteligentní lidé, tak museli začínat od začátku," upozorňuje farář. Naopak mladší generace krajanů, která do USA přišla až později, se podle něj postavila za Clintonovou.

Farář Kocurek, jenž v Queensu vede také americké mše, jako zajímavost zmínil, že se mu Američané při zpovědích svěřovali o tom, že cítí vinu, neboť se pohádali kvůli volbám a výběru kandidáta se svými známými, případně že některého z protikandidátů nenávidí. "S takovou frekvencí bych se v Česku nesetkal. V české komunitě to nebylo," řekl. Rozhřešení u něj hledali příznivci obou táborů, tedy Trumpa i Clintonové.

Kocurek je v New Yorku od roku 2011, v tomto americkém městě jde o jeho druhou misi. Jako duchovní zde působil již od roku 1999 do roku 2007.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)