Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Velmistr řádu maltézských rytířů rezignoval. Nesouhlasil s vatikánskými zásahy do chodu řádu

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 25. ledna 2017 9:18
Velmistr řádu maltézských rytířů rezignoval. Nesouhlasil s vatikánskými zásahy do chodu řádu

Velký znak řádu maltézských rytířů
Autor: Wikipedia.org / Mathieu CHAINE / Creative Commons

Vatikán - Muž číslo jedna v hierarchii Řádu maltézských rytířů sáhl ke zřídka vídanému kroku a rezignoval na svou funkci kvůli sporu s Vatikánem. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na mluvčího řádu. Spor řádu s vedením církve se táhne již od prosince a pravděpodobně jde o rozdávání prezervativů v rámci projektů řádu v Myamaru. Může jít ale jen o zástupný důvod.

Velmistr řádu Matthew Festing podle mluvčího rezignoval poté, co jej k tomu na úterní schůzce vyzval papež František. Maltézští rytíři v nejvyšší pozici přitom obvykle svou funkci vykonávají doživotně.

Festing na konci roku nesouhlasil s vatikánskými zásahy do chodu řádu. Nejprve byl 6. prosince řádem odvolán velkokancléř Albrecht von Boeselager a poté papež nařídil ustavit komisi k vyšetření tohoto odvolání, což rytíři označili za nepřijatelný zásah do suverenity řádu. Maltézští rytíři sice přísahají věrnost papeži, ale řád má svou autonomii. Podle mezinárodního práva je řád suverénním nestátním subjektem bez vlastního území.

Řád maltézských rytířů, který jako křesťanský řád uznal papež Paschalis II. v roce 1113, se věnuje především charitě a humanitárním aktivitám. Po celém světě má záchranné jednotky i nemocnice, speciální centra pro výzkum rakoviny či lepry a mimo jiné také pomáhá šířit osvětu v boji proti AIDS. V současnosti mají mít třináct tisíc členů a téměř sto tisíc spolupracovníků.

Odvolání Albrechta von Boeselagera kvůli distribuci kondomů  bylo zástupným důvodem

Podle ČTK nejmenovaná italská média uvádějí, že spory vznikly kvůli tomu, že von Boeselager přivíral oči nad rozdáváním prezervativů v rozvojových zemích. Konkrétně v Barmě (Myanmaru) pracovníci řádu pomáhali prostitutkám, aby se nenakazily virem HIV. Podle webu britského časopisu The Tablet šlo ale o zástupný důvod. Odvolaný velkokancléř Albrecht von Boeselager uvedl, že distibuce kondomů probíhala bez vědomí řádu, a jakmile to bylo odhaleno, dva ze tří projektů řádu v této zemi byly okamžitě zastaveny. Okamžité zastavení třetího projektu by vedlo k ohrožení základní lékařské péče ve velmi chudém regionu Myanmaru, proto bylo toto dilema řešeno etickou komisí řádu. Následně ale i tento projekt byl uzavřen v souladu se stanoviskem Kongregace pro nauku a víru.

Katolická církev nedovoluje používání antikoncepce, včetně prezervativů, a za nejlepší prostředek proti šíření AIDS označuje zdrženlivost či monogamii. Papež František ale zaujímá k antikoncepci smířlivější postoj, podle něj je v určitých případech, jako je snížení rizika nákazy, užití prezervativů ospravedlnitelné.

Na odvolání měl mít podíl i kardinál Burke, kardinál-protektor řádu, který patří mezi kritiky papeže. Magazín Christnet nedávno informoval o dopise, které s třemi dalšími kardinály napsal Burke loni v září papeži Františkovi v souvislosti s aktuálním církevním učením o rodinném životě. V dopise se papeže otevřeně dotazují a vybízí jej, aby objasnil některé aspekty své nauky. 

Dokud nebude jmenován papežský delegát pro Maltézský řád, přebírá jeho dočasné vedení velmistrův zástupce, velkokomtur Ludwig Hoffmann von Rumerstein, dodává server vatikánského rozhlasu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)