Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Katoličtí biskupové podpořili pochod pro život, odmítají rodinnou politiku ministryně Marksové

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 26. ledna 2017 1:49
Katoličtí biskupové podpořili pochod pro život, odmítají rodinnou politiku ministryně Marksové

Pochod pro život
Autor: Hnutí Pro život ČR / Aleš Náhlý / Creative Commons

Praha - Čeští a moravští biskupové by rádi v nadcházejícím volebním roce zaměřili pozornost politiků k rodině jako zdroji hodnot, ne jako nástroji volebního boje. Vyslovili podporu dubnovému Národnímu pochodu pro život, jehož cílem je snížit počet potratů. Česká biskupská konference (ČBK) v dnešním prohlášení uvedla, že podpora pochodu je i reakcí na koncepci rodinné politiky představenou ministerstvem práce a sociálních věcí.

"Stojíme o to, aby v nadcházejícím volebním roce, pozornost politiků byla upřena na rodinu nikoli jako na nástroj volebního boje, ale jako na místo, kde se formují nejdůležitější hodnoty, na nichž člověk staví celý svůj další život," uvedli biskupové. Mezi nástroji, kterými může společnost ovlivnit kvalitu života rodiny, jmenovali daňový a důchodový systém, prostředí přátelské rodinám s malými dětmi a podporu manželství jako nejvyšší formy závazku.

Koncepce rodinné politiky, kterou loni představila ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD), rozdělila vládní sociální demokraty a KDU-ČSL. Podle autorů koncepce se rodina mění, tvoří ji jednotlivci, bezdětné páry i dvojice manželské, nesezdané či registrované s dětmi a také samotní rodiče s potomky. Podle ministerstva práce by stát měl lidem zajistit podmínky, aby chtěli mít děti. Lidovci koncepci kritizují, o podobě rodiny mají jiné představy. Tvrdí také, že koncepce znevýhodňuje matky na mateřské a diskriminuje matky, které studují.

Biskupové v dnešním prohlášení uvedli, že základní věci lidského života jsou vlastně jednoduché. "Narodíme se svým rodičům, přijímáme od nich lásku, péči a perspektivu. Učíme se, co je skutečně cenné a budujeme svůj život v naději, že tyto hodnoty budeme moci předat budoucím generacím," napsali. "Nechceme na tuto prostou lidskou zkušenost zapomínat. Svět by se stal nepřehledným místem k životu a místo smyslu by nabízel chaos v tom, kdo jsme a kam směřujeme," doplnili.

Národní pochod pro život je letos naplánovaný na 22. dubna. Centrem Prahy odpůrci potratů projdou posedmnácté. Loni se akce podle organizátorů zúčastnilo víc než 4000 lidí. V roce 2015 bylo v Česku uměle ukončeno téměř 21.000 těhotenství.

 

Prohlášení ČBK k Pochodu pro rodinu a pro život

Vzhledem k tomu, že otázka rodiny a budoucnosti naší společnosti je v současné době palčivým tématem celospolečenské diskuse, s přihlédnutím k tomu, že začínáme zakoušet důsledky nízké porodnosti a viditelný rozklad rodinných vztahů, chceme jasně deklarovat náš postoj k této problematice.

Jako představitelé České biskupské konference podporujeme letošní „Pochod pro rodinu a pro život“ a reagujeme tím i na koncepci rodinné politiky představenou Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR a zdůrazňujeme fakt, že rodinu vnímáme jako základní buňku společnosti i církve.

Záleží nám na stabilitě vztahů, ceníme si péče o mladé i seniory, vysoko hodnotíme odpovědnost jednoho člověka ke druhému a chceme vytvářet takovou společnost, v níž budou mít tyto hodnoty náležitou úctu a prestiž.

Společnost má mnoho nástrojů, kterými může kvalitu života rodiny ovlivnit: daňový a důchodový systém, prostředí přátelské rodinám s malými dětmi, obyčejná lidská slušnost odrážející se v zacházení s těmi, kdo už nemají síly nebo potřebují pomoc druhého, vzdělání, které klade důraz na schopnost založit a kultivovat trvalý vztah, který bude základem budoucí rodiny, podpora manželství jako nejvyšší formy závazku.

Jsme obklopeni složitým světem plným problematických zpráv a přitom základní věci lidského života jsou vlastně jednoduché: narodíme se svým rodičům, přijímáme od nich lásku, péči a perspektivu. Učíme se, co je skutečně cenné a budujeme svůj život v naději, že tyto hodnoty budeme moci předat budoucím generacím.

Nechceme na tuto prostou lidskou zkušenost zapomínat. Svět by se stal nepřehledným místem k životu a místo smyslu by nabízel chaos v tom, kdo jsme a kam směřujeme.

Stojíme o to, aby v nadcházejícím volebním roce, pozornost politiků byla upřena na rodinu nikoli jako na nástroj volebního boje, ale jako na místo, kde se formují nejdůležitější hodnoty, na nichž člověk staví celý svůj další život.

Jsme solidární s účastníky pochodu, žehnáme jim a vyprošujeme všem plnost darů Ducha Svatého.

Čeští a moravští biskupové
V Praze 25. 1. 2017

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)