Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tříkrálová sbírka v olomoucké arcidiecézi vynesla letos téměř 26 milionů

Kraje: Olomoucký / juml / ČTK / 31. ledna 2017 10:02
Tříkrálová sbírka v olomoucké arcidiecézi vynesla letos téměř 26 milionů

Ilustrační foto
Autor: Trikralovasbirka.cz

Olomouc - Letošní ročník Tříkrálové sbírky v olomoucké arcidiecézi vynesl téměř 26 milionů korun. Je to nejvyšší částka v historii sbírky, jejíž tradice byla založena v roce 2000. Loňský rekord dárci překonali o víc než milion, informovala ČTK mluvčí olomoucké arcidiecézní charity (ACHO) Karolína Opatřilová. Do ulic Olomouckého a části Zlínského kraje vyrazilo zhruba 18.000 koledníků. Čelit museli na začátku roku chřipkovým onemocněním i mrazivým teplotám.

V 5323 kasičkách našli pracovníci charity 25,9 milionu korun. "Všem dárcům patří velký dík. Svěřili Charitě obrovské peníze, za které nyní může udělat spoustu dobra. Je pro nás velkým závazkem nezklamat důvěru těchto lidí a jejich pomoc smysluplně rozdělit mezi potřebné," uvedl ředitel Arcidiecézní charity Olomouc Václav Keprt. V celé republice je sečteno 99,5 procenta kasiček, do kterých lidé vložili 98,8 milionu korun.

V olomoucké arcidiecézi, kde byla tradice sbírky založena, bývá výnos nejvyšší v zemi. Přesto zástupce ACHO stále překvapuje štědrost dárců a neustálý růst výše výtěžku sbírky. Loni se koledníkům podařilo vybrat 24,8 milionu.

"Lidé u nás mají stále otevřená srdce a vnímají potřeby jiných. Výtěžek také ukazuje, že věří v Tříkrálovou sbírku i v Charitu, že pomoc smysluplně rozdělí mezi potřebné," doplnil Keprt.

Letošní koledování bylo poměrně náročné. Koledníci museli na začátku roku odolávat na svých cestách tuhým mrazům i chřipkové epidemii. Kvůli těmto překážkám se koledování na mnoha místech protáhlo. Například na Novohrozenkovsku klesla teplota až na minus 22 stupňů. S koledníky soucítili i lidé, za kterými mířili. Zvali je k sobě domů, aby se schovali před mrazem a nabízeli jim teplý čaj, doplnila Opatřilová.

Celkem 65 procent z vykoledované částky zůstává v regionu. Například na Šternbersku tyto peníze pomohou zaplatit sociálně krizový byt či zřízení dluhové poradny, na Zlínsku za ně pořídí pomůcky usnadňující pohyb pro postižené děti, na Uherskobrodsku podpoří například Centrum potravinové a materiální pomoci, odkud míří potřebné věci k lidem v nouzi. V okolí Olomouce Tříkrálová sbírka pomůže lidem v akutní krizi.

Tříkrálová sbírka se uskutečnila v olomoucké arcidiecézi poprvé v roce 2000, tehdy se mezi lidmi vybralo na projekty charit 8,4 milionu. Od té doby se stala největší sbírkovou akcí charity v zemi a její výnos se zněkolikanásobil. Peníze jsou určeny především na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a sociálně potřebným zejména v regionech, kde se sbírka koná. Nejméně desetina výnosu sbírky je určena na humanitární pomoc do zahraničí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)