Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Výtěžek Tříkrálové sbírky letos poprvé překročil 100 milionů Kč

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 1. února 2017 11:01
Výtěžek Tříkrálové sbírky letos poprvé překročil 100 milionů Kč

Tříkrálová sbírka - sčítání
Autor: praha.charita.cz

Praha - Výtěžek letošní Tříkrálové sbírky je opět rekordní, poprvé za 17 ročníků překročil hodnotu 100 milionů korun. Lidé do kasiček koledníků či formou dárcovských SMS přispěli o téměř tři miliony korun více než loni, informoval dnes ČTK Jan Oulík z Charity ČR, která sbírku každoročně pořádá. Výnos sbírky tradičně pomůže lidem v sociální nouzi, rodinám s dětmi v tísni, handicapovaným či vážně nemocným, seniorům a dalším ohroženým skupinám.

"Výsledek sbírky svědčí o veliké štědrosti našich spoluobčanů. Chci proto poděkovat každému, kdo do Tříkrálové sbírky přispěl," komentoval rekordní výtěžek ředitel Charity Lukáš Curylo.

Celostátní Tříkrálová sbírka se v první polovině ledna konala již posedmnácté. Výtěžek k 1. únoru činí přesně 100,422.897 Kč, z toho více než 1,2 milionu korun tvoří výnos dárcovských SMS zaslaných během Tříkrálového koncertu.

Výtěžek sbírky bude rozdělen podle předem daného klíče a podpoří několik stovek projektů. Téměř dvě třetiny obnosu zůstanou v regionu, kde byly vykoledovány, a podpoří projekty místních Charit. Patří mezi ně například podpora terénní pečovatelské služby pro seniory na Strakonicku, provoz a nákup sportovních pomůcek pro nízkoprahové zařízení pro děti a mládež ve Dvoře Králové nad Labem, pořízení kompenzačních pomůcek a vybavení pro domácí hospicovou péči v České Kamenici, podpora Domova pro seniory sv. Jana Pavla II. ve Stříbře, nákup polohovacích postelí a lůžkovin pro Dům pokojného stáří v Libiši a řada dalších.

Dalších 15 procent výnosu sbírky připadá na projekty diecézních charit, do nichž patří třeba provoz Noclehárny Betlém v Chebu, provoz skladu humanitární pomoci či přímá pomoc osobám v nouzi. Deset procent výtěžku směřuje na humanitární pomoc a rozvojovou spolupráci v zahraničí, pět procent na podporu projektů Charity Česká republika a zbylých pět procent pokryje režii sbírky, dodal Oulík.

Tříkrálové sbírky 2017 se zúčastnilo na 60.000 dobrovolníků, zejména dětí ze škol, farností a skautských oddílů, kteří vybírali peníze do 22.000 zapečetěných pokladniček. Organizátoři ocenili, že je neodradil ani silný mráz a další nástrahy. V průběhu loňské Tříkrálové sbírky se sešla na sbírkovém účtu částka téměř 98 milionů korun, tehdy v ulicích koledovalo přes 50.000 dobrovolníků s 21.329 evidovanými pokladničkami.

Lidé se mohou zapojit do sbírky i kdykoliv během roku, a to zasláním dárcovské SMS ve formě DMS KOLEDA na číslo 87 777. Finanční dar lze zaslat i na účet Tříkrálové sbírky číslo 66008822/0800, variabilní symbol 777.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)