Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Konzervativní odpůrci vylepili v Římě přes 200 plakátů kritizujících papeže Františka

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 5. února 2017 23:47
Konzervativní odpůrci vylepili v Římě přes 200 plakátů kritizujících papeže Františka

Papež František
Autor: Flickr.com / Presidencia de la República Mexicana

Řím - Zhruba dvě stě plakátů kritizujících papeže Františka, které se o víkendu objevily v ulicích Říma, dnes odstranily technické služby italské metropole. Kdo za kritikou hlavy katolické církve přesně stojí, není zatím jasné. Z témat, která plakáty zdůrazňují, je ale zřejmé, že se jedná o konzervativní odpůrce papeže. Plakáty technické služby odstranily, protože byly vylepeny bez patřičného povolení, uvedla římská radnice. Policie už vyšetřuje, kdo je v sobotu do ulic v různých čtvrtích italského hlavního města včetně okolí Vatikánu vylepil.

Na plakátech byl portrét zamračeného pontifika a pod ním nápis: "Postavil jsi pod dohled kongregace, odstranil jsi kněží, zbavil jsi hlav Řád maltézských rytířů a františkány Neposkvrněné (Panny Marie), ignoroval jsi kardinály... ale kde je tvé milosrdenství?"

Papež podle agentury APA o plakátech ví a reagoval na ně s klidem. Kardinál vikář římské diecéze Agostino Vallini je kritizoval.

Podle jezuity a šéfredaktora listu La Civiltà Cattolica Antonia Spadara jsou anonymní, dobře placené plakáty znamením, že papež svoji práci dělá dobře. Snaha autorů plakátů oddělit papeže od srdcí lidí má podle něj ve skutečnosti opačný efekt.

Spor s Řádem maltézských rytířů

Jde o první plakáty, které kritizují papeže za zásahy do struktur katolické církve. Text na plakátech mimo jiné připomíná nedávný spor s Řádem maltézských rytířů. Pře vznikla okolo odvolání velkokancléře řádu Albrechta von Boeselager. Kvůli jeho případu vznikla Františkem jmenovaná vyšetřovací komise. Tento neobvyklý krok byl jasný výraz nedůvěry Vatikánu vůči dosavadnímu postupu řádu. Velmistr řádu Matthew Festing byl papežovým kontrolním krokem pobouřen a otevřeně odmítl podílet se na vatikánském šetření.

Papež velmistra v lednu vyzval k rezignaci, což Festing navzdory suverenitě řádu učinil. Maltézští rytíři v nejvyšší pozici přitom obvykle svou funkci vykonávají doživotně.

Papež později jmenoval vlastního zmocněnce, který má maltézské rytíře vést do doby, než si zvolí Festingova nástupce. Tímto krokem „nechal bez práce“ jednoho z nejhlasitějších konzervativních odpůrců papeže, amerického kardinála Raymonda Burka od roku 2014 patrona Maltezských rytířů.

Podobný spor jako v případě maltézských rytířů vede papež také s tradicionalistickou kongregací Bratří františkánů Neposkvrněné Panny Marie, o které se plakáty rovněž zmiňovaly. Papež na kongregaci uvalil mimořádnou správu už v roce 2013. Podle zveřejněných výsledků apoštolské vizitace ji ale 77 % členů kongregace označilo za správné řešení.

Věta „ignoroval jsi kardinály“ zase připomíná veřejnou kritiku čtyř převážně emeritních kardinálů Brandmüllera, Burka, Caffarra a Meisnera, kteří v září požádali dopisem papeže Františka, aby vyjasnil několik částí Amoris Laetitia. Autoři původně soukromého dopisu se ho 14. listopadu rozhodli zveřejnit. Americký kardinál Raymond Burke později doplnil, že pokud papež neodpoví zváží iniciování tzv. formální korekce.

Papež nepřímo reagoval pro italský deník Avvenire, naznačil, že kritikové jeho nejnovější exhortace trpí „jistým legalismem, který může být ideologický.“

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)