Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Radikálové na Sinaji zabili další dva křesťany, tento měsíc sedm obětí

Ze světa / juml / ČTK / 25. února 2017 11:05
Radikálové na Sinaji zabili další dva křesťany, tento měsíc sedm obětí

Ilustrační foto - Demonstrace koptů před Bílým domem ve Washingtonu
Autor: Flickr.com

Káhira - Zřejmě islámští radikálové zabili ve městě Aríš na severu Sinaje koptského křesťana a jeho dceru. Ačkoliv se k útoku zatím nikdo nepřihlásil, v regionu bylo tento měsíc zavražděno už sedm koptů, napsala dnes agentura AP. Stoupenci tzv. „Islámského“ státu (IS) v Egyptě tento týden zveřejnili video, ve kterém hrozí, že znásobí útoky na křesťany. Stovky egyptských křesťanů se bojí o své životy, a proto z oblasti prchají.

Radikálové ve čtvrtek zastřelili instalatéra před manželkou a dětmi v jeho domě. Jeho dceru unesli, ubodali a nechali před policejní stanicí, řekl AP místní farář, jehož výpověď úřady zatím oficiálně nepotvrdily.

Není to první útok na koptské křesťany v tomto týdnu. Ve středu stoupenci IS v Aríši zastřelili muže a upálili jeho syna. Další tři kopty v regionu radikálové zastřelili v předešlých týdnech.

Mnoho koptů podle agentury AP z regionu kvůli vlně násilí prchá. Řada z nich obdržela výhrůžné zprávy.

Koptští křesťané patří k nejstarším křesťanským komunitám na světě a tvoří asi deset procent egyptské populace. Radikálové znásobili útoky na kopty, když armáda v roce 2013 svrhla někdejšího islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

Teroristická skupina Sinajská provincie v pondělí zveřejnila video, ve kterém hrozí, že znásobí své útoky na křesťany. Členové Sinajské provincie v listopadu 2015 přísahali věrnost vůdci IS abú Bakrovi Bagdádímu. Loni v prosinci si bombový útok islamistů na koptský kostel v Káhiře vyžádal životy 27 lidí. Teroristé v nedávném videu označili tento útok za "pouhé předznamenání toho, co koptské křesťany čeká". Skupina ve videu vyměnila své dosavadní logo za nové, ve kterém je místo "Sinajská provincie" nápis "Islámský stát v Egyptě".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)