Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Emauzích byla zahájena výstava o sudetoněmeckých odpůrcích nacismu

Kraje: Praha / kir / ČTK / 27. února 2017 10:14
V Emauzích byla zahájena výstava o sudetoněmeckých odpůrcích nacismu

Emauzský klášter
Autor: Wikipedia.org / karelj / Wikimedia Commons

Praha - V Emauzském klášteře v pražském Podskalí byla v neděli zahájena výstava mapující osudy sudetských Němců, kteří se z křesťanského přesvědčení postavili nacismu a zaplatili za to životem. Úvodní slovo pronesli kardinál Dominik Duka a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Expozice nese název Svědkové lidskosti - Odpůrci nacismu z řad sudetoněmeckých křesťanů v letech 1938 - 1945 a je součástí víkendové konference Ackermannovy obce, která se snaží o rozvoj česko-německých vztahů.

Výstava bude v Emauzích přístupná veřejnosti od pondělí 27. února do konce března, od dubna pak bude putovat po republice.

"Já jsem přesvědčený, že je důležité tímto způsobem přes konkrétní příběhy ukazoval velké lidské dějiny. Každý lidský příběh je konkrétním kamínkem v mozaice velkých dějin. Věci se nedějí samy o sobě, ale vždycky je musí dělat někdo konkrétní. A obstát v situacích, které jsou extrémně náročné, je velikým svědectvím, že s rovnou páteří žít lze," řekl Herman.

Podle Hermana je nutné si brát z příběhu lidí ponaučení. "Inspirovat se příběhy lidí, kteří obstáli, je pro nás vždy povzbuzující. Ti konkrétní svědkové lidskosti, kterým je tato výstava věnována, jsou takovými živými případy," řekl. Herman rovněž zmínil v souvislosti s nacistickým terorem komunistický puč v Československu v roce 1948 a obě doby, nacismus i komunismus, označil za extrémní, a uvedl, že po národním socialismu přišla rudá totalita.

Výstava chce připomenout mimo jiné příběhy pěti kněží nebo dvou řádových sester. Všichni působili v Čechách, na Moravě a ve Slezsku a postavili se nacistům. Podle pořadatelů výstava popisuje příběhy lidí a nejedná se jen o výčet dat. Nezobrazuje všechny statečné, ale jedná se o výběr příběhů, které zastupují všechny odpůrce nacismu. Životní příběhy vyobrazených skončily v koncentračních táborech, nebo na popravišti.

Ekumenické sdružení Ackermannova obec vzniklo na počátku roku 1999 v České republice. Klade si za cíl přispívat ke konstruktivnímu utváření budoucnosti Evropy s vědomím společných dějin Čechů a Němců. Vychází z křesťanských zásad. Je sesterskou organizací německé Ackermannovy obce, která vznikla v roce 1946 jako katolické kulturní sdružení z okruhu odsunutých Němců. Název spolku je odvozen od literárního díla ze 14. stol. "Ackermann aus Böhmen" (Oráč z Čech), které sepsal Jan ze Žatce, rodák ze západních Čech.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)