Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Opoziční slovenské hnutí chce prosadit zákaz výstavby mešit

Ze světa / juml / ČTK/red / 1. března 2017 7:45
Opoziční slovenské hnutí chce prosadit zákaz výstavby mešit

Ilustrační foto - kopule mešity
Autor: Christnet.cz / Daniel Bartoň

Bratislava - Opoziční slovenské hnutí Jsme rodina-Boris Kollár chce zákonem prosadit zákaz výstavby mešit na Slovensku. Svůj návrh zdůvodnilo tím, že mešity představují bezpečnostní riziko. Islámská nadace na Slovensku v reakci uvedla, že jde o další krok namířený proti muslimské komunitě, jež v zemi není příliš početná.

"Chceme pomoci lidem, aby nadále mohli vést bezpečný život. Musíme zabránit vzniku náborových center pro radikální islám. Takovými místy pro verbování budoucích atentátníků jsou právě mešity," řekl dnes novinářům poslanec za Jsme rodina Milan Krajniak.

Krajniak představil návrh měsíc poté, co vládní nacionalistická Slovenská národní strana (SNS) ve sněmovně definitivně prosadila zpřísnění podmínek registrace církví. SNS tvrdila, že změnou zákona chtěla poukázat i na problém islamizace Evropy. Muslimský subjekt mezi registrovanými církvemi na Slovensku není. Předseda SNS a šéf sněmovny Andrej Danko dříve také uvedl, že chce zahájit diskusi o zákazu nošení burek na Slovensku. Podle odhadů na pětimilionovém Slovensku žije několik tisíc muslimů.

Muslimská komunita se proti zmiňovaným iniciativám politiků ohradila. "Islámská nadace na Slovensku s obavami sleduje současné aktivity vládních a opozičních politických stran, které se předbíhají v tom, která z nich předloží legislativu stále více prohlubující diskriminaci občanů muslimského vyznání," reagovala nadace. Dodala, že posilování atmosféry strachu, vytváření umělých hrozeb a označování muslimů za teroristy a mešity za centra terorismu je krajně nezodpovědné a nahrává extremistům.

Hnutí Jsme rodina ve volbách získalo 6,5% hlasů a má ve slovenském parlamentu 11 poslanců.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)