Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Podle kanadského imáma teroristé nejsou ani muslimové, ani křesťané, ani židé

Ze světa / krb / Vlastní zpráva / 1. března 2017 16:26
Podle kanadského imáma teroristé nejsou ani muslimové, ani křesťané, ani židé

Ilustrační foto - kopule mešity
Autor: Christnet.cz / Daniel Bartoň

Saint-Jean-sur-Richelieu, Kanada -

"Říkám to nahlas a důrazně před vámi i naším stvořitelem. Terorismus nemá náboženství, terorismus nemá národ, terorismus nemá etnikum.“ 

Silný hlas imáma Hassana Guilleta rezonoval podle kanadského serveru Presence Infromation Religieuse v neděli odpoledne v kanadském městě Saint-Jean-sur-Richelieu. „Terorismus je zločin,“ zdůraznil v chrámu sv. Jana Evangelisty před 200 lidmi, kteří se zúčastnili mezináboženského setkání, jež organizovala místní farnost ve spolupráci s Kulturním centrem Al-Imane.

K zástupcům křesťanů a muslimů se přidali zároveň členové židovské komunity, kteří chtěli uctít památku šesti obětí únorového atentátu v québeckém Islámském kulturním centru a společně se modlit za mír.

Imám Guillet předsedá již rok modlitbám v mešitě v Saint-Jean-sur-Richelieu. Zároveň je mluvčím Rady québeckých imámů a v projevu, který pronesl během pohřbu tří obětí, zdůraznil, že muž, který dnes stojí tváří v tvář obviněním z předem promyšlené vraždy a pokusu o vraždu, byl na počátku sám obětí.

„Říkám nahlas, že Alexandre Bissonnette, dříve než se stal atentátníkem, byl obětí. Obětí nenávisti, zlé propagandy, nezdravé manipulace,“ zopakoval včera před shromážděním v kostele sv. Jana Evangelisty. „Dříve než zasadil smrtelné rány do hrudi svých obětí, vzklíčila v něm samém slova, která mohou zraňovat více než zbraně,“ dodal imám v mešitě Saint-Jean-sur-Richelieu. „Bůh odpouští nesmírně,“ pokračoval imám Guillet. „Ale neodpouští zlo, které činíme druhým. Neodpustí, pokud přijdeme s krví nevinných na rukou.“

Imám zároveň dodal, že ti, kteří hlásají násilí, se nemohou dovolávat Boha.„Lidé páchají teroristické činy ve jménu Boha, kterého neznám. Nejsou ani muslimové, ani křesťané, ani židé. Nevěřím, že by bylo náboženství, které akceptuje a toleruje násilí a terorismus,“ řekl.

Na projev imáma mešity v Saint-Jean-sur-Richelieu odpověděli lidé potleskem.

Dále přečetl Harry Bolner, viceprezident židovské komunity Rive-Sud, pasáž z Genesis a byly recitovány první verše z 55. súry – Nejvýš Milosrdný. Dále účastníci vyslechli podobenství o milosrdném Samaritánovi. Krátké projevy pronesli i poslanci Dave Turcotte (Québecká strana) a Jean Rioux (Kanadská liberální strana).

Po skončení tohoto mezikonfesijního setkání zůstali shromáždění na kávu a marocký čaj. Celý průběh akce sledovala policie, která hlídala dveře katedrály, uzavírá ve svém článku server Presence Infromation Religieuse, který pro magazin Christnet přeložila spolupracovnice redakce a stážistka v Kanadě Kristýna Boháčová.

 

 


Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)