Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papežovu komisi proti zneužívání dětí opustila zástupkyně obětí

Ze světa / juml / ČTK / 1. března 2017 22:55
Papežovu komisi proti zneužívání dětí opustila zástupkyně obětí

Ilustrační foto
Autor: pixbay.com / kheinz46

Vatikán - Kvůli frustraci z neochoty vatikánských úřadů spolupracovat rezignovala dnes irská občanka Marie Collinsová na své členství v komisi bojující proti zneužívání nezletilých v katolické církvi. Collinsová se v dětství sama stala obětí sexuálního zneužívání a byla posledním členem komise s podobným tragickým zážitkem, informovala agentura Reuters.

Činnost komise, kterou papež František vytvořil v roce 2014 jako svůj poradní orgán v boji proti zneužívání dětí v katolické církvi, poznamenaly v posledních letech vnitřní spory a několik odchodů.

Papežská komise dnes uvedla, že Collinsová rezignovala kvůli neochotě dalších vatikánských úřadů s orgánem spolupracovat. Sama Collinsová byla ve svém prohlášení poněkud ostřejší. Vatikánští byrokraté se podle ní zdráhali zavést do praxe některá doporučení komise, která schválil sám papež František. Za možný důvod podle ní "ostudné" neochoty vatikánských úředníků spolupracovat s komisí označila vnitřní politické spory, strach ze změny a arogantní přesvědčení některých kněží, že vědí sami nejlépe, jak děti před případným zneužíváním v budoucnosti ochránit.

Papež František, kterého Collinsová ocenila za "upřímné přání" vyřešit daný problém, její rezignaci přijal a poděkoval jí za práci ve prospěch obětí zneužívání. Kardinál Sean O'Malley, který papežskou komisi vede, slíbil, že se bude výhradami Collinsové zabývat na dubnovém zasedání.

Odchod Collinsové z komise je podle zahraničních médií další těžkou ranou pro boj katolické církve se zneužíváním dětí jejími zaměstnanci. Už loni v únoru komisi opustil z podobných důvodů Brit Peter Saunders, který byl kromě Collinsové jedinou obětí zneužívání, která se do komise dostala.

Za zneužívání nezletilých byly v minulosti obviněny či odsouzeny stovky kněží v řadě zemí Evropy, ale i ve Spojených státech či Kanadě. Skandály se začaly vyšetřovat za Františkova předchůdce Benedikta XVI. V roce 2014 Vatikán oznámil, že za deset let kvůli sexuálnímu zneužívání dětí zbavil úřadu 848 kněží a dalším 2572 uložil menší tresty.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)