Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 105 lety se narodil opat želivského kláštera Vít Tajovský

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 3. března 2017 14:43
Před 105 lety se narodil opat želivského kláštera Vít Tajovský

Klášter premonstrátů s kostelem Narození Panny Marie v Želivě.
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Praha -

Před 105 lety, 3. března 1912, se v obci Klanečná na Havlíčkobrodsku narodil budoucí emeritní opat premonstrátského kláštera v Želivě u Humpolce Vít Tajovský. V čele kláštera stál od ledna 1948 do září 1999, během komunistické diktatury byl však vězněn a perzekuován.

Do noviciátu kanonie premonstrátů v Želivě vstoupil Tajovský v roce 1934, o tři roky později dokončil studium teologie v Hradci Králové a byl vysvěcen na kněze. Opatem želivského kláštera, ve kterém předtím působil jako archivář a knihovník, byl zvolen v lednu 1948. O dva roky později jej zatkli a záhy poté ve vykonstruovaném procesu odsoudili ke 20 letům vězení. V květnu 1960 byl na základě amnestie prezidenta republiky propuštěn se zákazem činnosti v duchovní službě. Až do odchodu do invalidního důchodu v roce 1971 pak pracoval jako lesní dělník, topič a podnikový archivář.

V roce 1991 se s řeholními bratry do želivského kláštera vrátil. Svou energii, duchovní útěchu a životní zkušenosti rozdával až do posledního roku svého života, kdy musel ze zdravotních důvodů část opatských pravomocí postoupit svému budoucímu nástupci Bronislavu Kramárovi. Zemřel 11. prosince 1999 ve věku 87 let.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)