Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Praze se dnes bude demonstrovat kvůli zmlaceným a zadrženým vietnamským farníkům

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 5. března 2017 9:23
V Praze se dnes bude demonstrovat kvůli zmlaceným a zadrženým vietnamským farníkům

Nejméně 30 lidí bylo při pochodu 14. února 2017 zmláceno, bito a zadrženo vietnamskou policií
Autor: Twtter / Viet Tan‏

Praha - Bití a zadržení více jak 30 lidí z farnosti Song Ngọc a z jiných vesnic provincie Nghệ An vietnamskou policií, připomenou dnes od 16.00 demonstranti před vietnamským velvyslanectvím v Plzeňské ulici v Praze. Akci pořádá občanské sdružení Van Lang, které upozorňuje na porušování lidských práv ve Vietnamu.

Rybáři z těchto farností jsou obětmi ekologické katastrofy způsobené taiwanskou firmou Formosa. Tato ocelárna podle místních vypouští do moře tuny vysoce jedovatých chemikálií a zamořila už kolem 300 kilometrů vietnamského pobřeží.

Jelikož se nikomu z nich nedostalo spravedlivého odškodnění, rozhodli se společně tuto firmu zažalovat. Místní autority jim zabránily pronajmout si dopravní prostředek, proto se rozhodli v polovině února jít pěšky 170 km, aby mohli společně podat žalobu soudu v jiné provincii. Nejméně 30 z nich bylo ovšem při tomto pochodu zmláceno, bito a zadrženo vietnamskou policií. Mezi zbitími byl i katolický kněz Nguyen Dinh Thuc, který doprovázel své věřící při cestě na úřad.

Minulý měsíc zveřejnil vietnamský kněz Tadeáš Nguyen Van Ly (vězněný za propagaci odklonu od socialismu) na svém Facebooku výzvu, kterou adresoval všem nespravedlivě utlačovaným občanům. Vyzývá k založení Národního spolku všech Vietnamců a následně k pravidelným demonstracím každou neděli. První se má konat už tuto neděli 5. března, a to na celém území Vietnamu. Demonstrující mají vystoupit za ochranu životního prostředí, osvobození od čínského vlivu a za budování respektu k lidským právům a svobodě.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)