Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do makovice věže kostela svatého Josefa uložili poselství pro budoucí generace

Kraje: Jihomoravský / kir / ČTK / 14. března 2017 10:46
Do makovice věže kostela svatého Josefa uložili poselství pro budoucí generace

Ilustrační foto: Do makovice věže kostela vložili i dnešní bankovky. Poznámka pro zloděje: tisícovky to ale asi nebudou..
Autor: Wikipedia.org / Jakub Škoda / Creative Commons

Brno -

Dokumenty a předměty připomínající dnešní dobu nechal do makovice věže kostela svatého Josefa v centru Brna vložit administrátor farnosti Serhij Mackula. Spolu s nimi se na původní místo vrátily i starší schránky, které byly loni v listopadu při rekonstrukci z makovice vyjmuty.

Nové schránky obsahují církevní noviny a časopisy, řeckokatolický kalendář, stručné dějiny řeckokatolické církve v Česku i dnešní bankovky a mince. Podle Mackuly je obsah schránek poselstvím pro budoucí generace. "Důraz jsme kladli na dějiny naší farnosti a církve," řekl.

Při rekonstrukci střechy kostela byly v listopadu vyjmuty starší schránky pocházející z let 1978, 1864 a 1720, uvedla Marie Plevová z Diecézního archivu Biskupství brněnského. Ve schránkách se skrýval dobový tisk, peníze, pohlednice, kosterní pozůstatky a další předměty.

Mezi nalezenými dokumenty byly také pamětní zápisy, které Mackula nechal uložit do diecézního archivu. "Místo nich jsou ve věži uloženy jejich kopie," řekla Plevová.

Klášterní kostel svatého Josefa vznikl v polovině 17. století. Kvůli stavebním závadám byl v 90. letech veřejnosti uzavřen. Zpřístupněn byl před třemi lety. Řeckokatolická církev kostel spravuje sedmým rokem a po částech ho opravuje.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)