Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel malíř sakrálních obrazů Miroslav Rada

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 21. března 2017 15:54
Zemřel malíř sakrálních obrazů Miroslav Rada

portrét Miroslava Rady (2005)
Autor: wikipedia.org / Jan Šplíchal / Wikipedia Commons

Praha - Ve čtvrtek 16. března zemřel akademický malíř Miroslav Rada. Rada od konce šedesátých let navrhl řadu kompletních úprav evangelických chrámů a modliteben nebo pro dané místo realizoval obraz s náboženskou tematikou.  Patřil ke stejné generaci jako znamý malíř Mikuláš Medek, který svá díla realizoval především v katolickém prostředí. Oba se narodili v roce 1926, a zatímco Medek zemřel již v roce 1974, Rada v únoru oslavil 91. narozeniny. Poslední rozloučení s ním se bude konat ve sboru Českobratské církve evangelické v Praze na Vinohradech (Korunní ul. 60) v sobotu 25.3. od 14. hodin.

Zemřel malíř sakrálních obrazů Miroslav Rada

putovní obraz Velkých pašijí
Autor: archiv Miroslava Rady /www.rada-atelier.com/

Kromě obrazů sakrálních, které Rada namaloval pro církevní prostory nejen v Česku, ale i v zahraničí, maloval i obrazy se světskou tematikou a ilustroval množství knih pro děti i dospělé. Výčet jeho děl v sakrálních prostorách je dlouhý, jedná se téměř o dvacet míst, z velké většiny jde o prostory patřící sborům Českobratrské církve evangelické, ale i katolíkům nebo evangelíkům v Německu.

Miroslav Rada byl členem evangelické církve. Ve svém domácím prostředí často narážel na zažité „obrazoborecké“ předporozumění, které ale neprovází pouze evangelíky, nýbrž výrazně ovlivnilo historii církve například již ve staré Byzanci. Své obrazy maloval převážně zadarmo nebo za symbolickou odměnu. Rada, jak sám uváděl, chtěl svými obrazy i kázat. Vyjádření evangelia obrazem bylo pro něho jen  jinou formou než slovem. „Čisté slovo Boží neumíme sdělit ani já ani farář. I farář je tlumočí použitím lidských slov. A než lidské slovo může někdy být obraz, socha či hudba naléhavější,“ napsal před pěti lety Rada. Retrospektvní článek o jeho díle publikoval magazin Christnet v listopadu loňského roku.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)