Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Poutníci do Aleppa projdou Sarajevo naboso, 11541 růží připomene oběti obléhání města

Ze světa / kir / Vlastní zpráva / 22. března 2017 10:05
Poutníci do Aleppa projdou Sarajevo naboso, 11541 růží připomene oběti obléhání města

Ilustrační foto: bílá růže
Autor: wikipedia.org / Uwe Horst Friese / Wikipedia Commons

Sarajevo - Mírový pochod pro Sýrii se vydal o Vánocích z Berlína. Poutníci v lednu prošli Českou republiku a v současnosti překročili již pátou hranici mezi Chorvatskem a Bosnou Hercegovinou. Bosna a Herzegovina je historicky velmi rozmanitým územím s muslimským, křesťanským i židovským obyvatelstvem a tak jako Sýrie zažila krutý válečný konflikt.

Poutníci vzpomínkou na oběti z minulosti chtějí upozornit i na současný konflikt v Sýrii. V Chorvatsku proto změnili trasu a rozhodli se projít také přes Sarajevo, kam dorazí dnes 22. března. Zde si chtějí připomenout podobný osud města, které, tak jako Aleppo, bylo v devadesátých letech obklíčeno a ostřelováno.

Na pouť městem zvou zastupitele, místní politiky, velvyslance, představitelé náboženských komunit a další obyvatele. Část pouti městem chtějí projít bez bot a zanechat za sebou šlápoty v červené barvě. Pochod městech zahájí na mostě přes řeku Miljacka, do které chtějí vhodit 11 541 růží a vzpomenout si tak počet obětí obléhání města, které začalo před 25 léty v dubnu 1992 a trvalo až do roku 1996.

Poutníci do Aleppa projdou Sarajevo naboso, 11541 růží připomene oběti obléhání města

Ilustrační foto: Baščaršija, turecký trh v centru města. Sarajevo je centrem jak bosenského islámu, tak i římskokatolické a pravoslavné křesťanské církve; zastoupeni jsou rovněž i Židé.
Autor: wikipedia.org / Daniel Wabyick / Wikipedia Commons

Ve městě pak plánují po čtyřiadvacet hodin mírové diskuze a koncert pianisty Aehema Ahmada, který hrál i ruinách Damašku.

Poutníci zatím ušli přibližně 1500 km a do cíle v Sýrii, kam chtějí dorazit koncem léta, jim zbývá ještě dalších cca 2500 km. Podrobnosti o pochodu a jeho trase jsou k dispozici zde. Jen malá část účatníků pouti prošla celou trasu. K pochodu se může podle organizátorů připojit každý, třeba jen na hodinu, den, či na týden. Válečný konflikt v Sýrii trvá již šest let, v současnosti  je sice uzavřeno příměří, to je ale často porušováno a na řadu extremistických skupin se nevztahuje.

Organizátoři se během pouti snaží být apolitičtí, což symbolizuje například zákaz jakýchkoliv jiných než bílých vlajek (povstalci používají jinou vlajku než Asadův režim). "Politicky" se ale jasně vyjádřili proti plotu, který stojí na hranici Schengenského prostoru mezi Slovinskem a Chorvatskem, podél kterého několik dní pochodovali. Na podporu pochodu je vyhlášená sbírka, část peněz pak z této sbírky věnovali na uprchlíky, kteří v letošní kruté zimě uvízli na Bálkáně.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)