Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do chrámu sv. Víta přišlo tisíc lidé uctít zesnulého kardinála Vlka

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 23. března 2017 22:41
Do chrámu sv. Víta přišlo tisíc lidé uctít zesnulého kardinála Vlka

Miloslav kardinál Vlk mezi lety působil 1991 a 2010 jako 35. arcibiskup pražský a primas český
Autor: Christnet.cz / Vít Luštinec

Praha - Do katedrály svatého Víta na Pražském hradě se dnes přišlo více než tisíc lidí rozloučit s kardinálem Miloslavem Vlkem, který zemřel minulou sobotu. Po sobotní zádušní mši bude jeho tělo uloženo do tamní arcibiskupské hrobky. Katedrála se pro turisty uzavřela v 15:00 a od 17:00 mohli věřící přijít uctít památku někdejšího pražského arcibiskupa a primase českého. Po setkání s prezidentem Milošem Zemanem přišel do katedrály i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zeman už dříve oznámil, že se nezúčastní sobotního pohřbu.

Lidé na otevření katedrály čekali i přes hodinu, po otevření brány ale plynule všichni procházeli dovnitř a k otevřené rakvi. Čestnou stráž u těla kardinála Vlka drželi skauti a orlové, kteří se střídali po půlhodinách. Lidé přinášeli skromné květiny, zapalovali svíčky a podepisovali se do kondolenční knihy.

První, komu se dveře do katedrály otevřely krátce před 17:00, stáli ve frontě skoro hodinu a půl. Mezi nimi byl i Josef Štěpán, který přijel až z Polska. V Praze zůstane i na pohřeb kardinála Vlka. "Naposledy jsem tu byl, když zemřel kardinál Tomášek, který mi osobně požehnal," řekl ČTK. Kardinála Vlka si váží za jeho postoje v době komunismu i za jeho nebojácnost kritizovat politiky v poslední době, uvedl.

Do katedrály, která má i při běžném provozu oddělené hodiny pro věřící a pro turisty, dnes zahraniční návštěvníci po začátku pietního aktu vpouštěni nebyli. Ani ti, kteří vystáli frontu. Zaměstnanci kapituly jim anglicky vysvětlili, proč je chrám uzavřen, a pozvali je na páteční dopoledne.

Dnes byla v katedrále rakev s ostatky vystavena do 21:00, v pátek mezi 15:00 a 21:00 bude v kostele svatého Benedikta na Hradčanech. V sobotu v 11:00 začne opět v katedrále rekviem a pohřební obřady.

Dnes se také od 17:00 konalo rekviem za bývalého českobudějovického biskupa, jímž byl Vlk počátkem 90. let, v tamní katedrále svatého Mikuláše. V katedrále Božského Spasitele v Moravské Ostravě bude mše za zemřelého v pondělí 27. března, v olomoucké katedrále svatého Václava o den později.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

8. 8. 2022 8:45 / AKTUALIZOVÁNO

V Římě zemřel slovenský kardinál Jozef Tomko

16. 2. 2021 12:02

Zemřel filosof a překladatel Jan Sokol

15. 1. 2021 11:15 / AKTUALIZOVÁNO

Zemřel jezuita Jan Rybář


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)