Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Španělsko si připomíná výročí vyhnání Židů ze země

Ze světa / kir / ČTK / 31. března 2017 0:03
Španělsko si připomíná výročí vyhnání Židů ze země

Interiér synagogy v Toledu, postavená na přelomu 12. a 13. století
Autor: wikipedie.org / Olivier Lévy / Wikipedie Commons

Madrid/Praha - Před 525 lety, 31. března 1492, podepsali španělský král Ferdinand II. Aragonský a královna Isabela Kastilská dekret o vypovězení Židů ze Španělska. V té době žilo ve Španělsku na 200.000 Židů. Na 50.000 z nich se pokusilo perzekuci uniknout přijetím křesťanství. Ti, kteří odmítli přestoupit na křesťanství nebo odejít ze země, byli povražděni. Ostatní pak odešli do jiných evropských zemí, do severní Afriky a Osmanské říše.

Potomci Židů z Pyrenejského poloostrova se označují jako Sefardové. Do svých nových domovů si s sebou odnesli vlastní jazyk, směsici středověké španělštiny a hebrejštiny - ladino, které je jakýmsi protějškem jazyka jidiš aškenázských Židů původem z Německa a východní Evropy.

Isabela, která byla prohlášena královnou v roce 1474, v době, kdy zemí zmítaly vnitřní problémy i spory s Francií a Portugalskem, se provdala za Ferdinanda, budoucího vladaře Aragonska, čímž dala základ sjednocení španělského státu. Královští manželé za své vlády prosadili řadu reforem, které umožnily hospodářský vzestup země, upevňovali svou moc a podporovali umění. Isabela je známá také díky podpoře objevitelské cesty Kryštofa Kolumba, jehož objevení Ameriky přineslo Španělsku slávu a bohatství.

Stinnou stránkou vlády královského páru ale byla podpora fanatické inkvizice, která se do dějin zapsala krutým mučením, upalováním a vyháněním Židů a muslimů. Již v lednu 1492 bylo totiž dobytím Granady křesťanskými vojsky završeno také postupné vytlačování muslimských Maurů z Pyrenejského poloostrova.

V roce 2015 španělská vláda a parlament, aby smyly "historickou chybu", prosadily zákon usnadňující udělení občanství potomkům španělských, tedy sefardských Židů. Ti musejí předložit důkaz o příslušnosti k této skupině občanů potvrzený španělskou federací židovských komunit nebo rabínem z místa svého současného bydliště. V současné době žije ve Španělsku podle různých odhadů 13.000 až 50.000 židů. Sefardé tvoří asi 16 procent světové židovské populace, nejvíce jich žije v Izraeli (asi 1,4 milionu), ve Francii a USA.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)