Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Konference v Římě připomene tragédii Lidic a utrpení dětí v současném světě

Ze světa / kir / ČTK, red. / 6. dubna 2017 8:45
Konference v Římě připomene tragédii Lidic a utrpení dětí v současném světě

Lidická Madona autora Zdirada Čecha
Autor: www.cirkev.cz

Praha/Vatikán -
Téma lidické tragédie, od níž letos uplyne 75 let, připomene 1. června v Římě mezinárodní konference. Měla by na pozadí celoživotních traumat tehdejších dětí, jimž v roce 1942 nacisté popravili rodiče, upozornit na utrpení dnešních dětí ve válkách a na útěku. ČTK to řekl velvyslanec ve Vatikánu Pavel Vošalík. Je také velvyslancem u Suverénního řádu maltézských rytířů, který konferenci organizuje. Do Říma na přelomu května a června směřují i čeští poutníci, kteří papeži Františkovi předají obraz Lidická madona od českého malíře.

Pouť by měla připomenout i památku zesnulého kardinála Miloslava Vlka. Obraz malíře Zdirada Čecha má být papeži předán při generální audienci 31. května a při té příležitosti mu bude také představena tragédie vypálení Lidic, které nacisté srovnali se zemí v odvetě za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Příběh dětí, které přežily Lidice, je neobyčejně silný, trauma si nesou po celý život až do pokročilého věku. Vošalík připomíná, že téma dětí papeži Františkovi leží na srdci. "Téma, které předkládáme, určitě Svatý stolec vnímá," řekl.

Konference v Římě připomene tragédii Lidic a utrpení dětí v současném světě

Josef Štemberka
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Také téma Lidic se k papeži dostalo. "Uvidíme, v jaké podobě ho bude reflektovat," doplnil. Připomínku lidické tragédie použil i prezident Zeman k opakovanému pozvání papeže Františka do České republiky. Nedávno pozvání zopakoval i premiér Bohuslav Sobotka. Ač zaznívají hlasy, že pozvání pronesené několik měsíců před zamýšlenou cestou je pozdě a papežův diář je plný, Vošalík návštěvu Česka nevylučuje, protože prý ještě nedostal od Svatého stolce definitivní odmítnutí. Teoreticky je podle něj o potvrzení návštěvy možné uvažovat přibližně do konce dubna, je však k jejímu uskutečnění spíše skeptický. Podle Tomáše Halíka by prezident Zeman mohl pozvání využít hlavně pro svoji prezidentskou kampaň. 

Připomínka Lidic, vesnice, která dala jméno mnoha dětem po celém světě, se k papeži přinejmenším dostane v podobě malby Lidické madony - v tradičním zobrazení matky v náručí s dítětem ale dítě chybí, žena symbolicky chová jen prázdné plátno.

Papež by jej měl požehnat a následně má být trvale umístěn v bazilice sv. Marcelina a Petra, která je titulárním chrámem pražského arcibiskupa kardinála Dominika Duky. Na 1. června se v tomto kostele připravuje národní bohoslužba a v jednání je i sv. Václav v bazilice sv. Petra, řekl ČTK Pavel Dokládal z Poutního centra biskupství královéhradeckého.

Centrum organizuje cestu českých poutníků do Říma. "V současné době koordinujeme společně autobusy, sbory, letecké skupiny a zájmové skupiny. Všech, kteří se chtějí připojit, je přibližně 250," uvedl.

Součástí několikadenní akce ve Vatikánu bude také liturgie v Santa Croce di Gerusalemme, titulární bazilice zesnulého kardinála Miloslava Vlka. Měl by se jí zúčastnit sekretář Vatikánu, kardinál Pietro Parolin. Definitivní podobu všech akcí i vzpomínky na kardinála Vlka budou po Velikonocích v Praze domlouvat velvyslanec ve Vatikánu Vošalík s kardinálem Dukou.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)