Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zeman se nezúčastnil Vlkova pohřbu kvůli restitucím a 28. říjnu. Malý: Vede lacinou volební kampaň

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 6. dubna 2017 8:57
Zeman se nezúčastnil Vlkova pohřbu kvůli restitucím a 28. říjnu. Malý: Vede lacinou volební kampaň

Prezident Miloš Zeman
Autor: Wikipedia.org / David Sedlecký / Creative Commons

Úholičky (u Prahy) - Prezident Miloš Zeman se nezúčastnil nedávného pohřbu kardinála Miloslava Vlka ze dvou důvodů. Jednak proto, že Vlk byl zásadním stoupencem církevních restitucí, a dále kvůli jeho výzvě, aby se lidé loni neúčastnili oslav 28. října. Zeman to řekl ve středu na setkání s lidmi v Úholičkách u Prahy při své návštěvě středních Čech.

"Pan kardinál byl zásadním příznivcem církevních restitucí a já nejsem, protože se domnívám, že církevní restituce jsou přehnané," řekl Zeman k prvnímu z důvodů své neúčasti. Vlk podle něj porušil slova svého předchůdce kardinála Františka Tomáška, že restituce skončily rokem 1991 a církev už nic dalšího nebude požadovat.

Druhý důvod byl ten, že Vlk loni vyzval k neúčasti na oslavách státního svátku. Zeman podotkl, že jde o svátek českého státu, nikoliv prezidenta republiky. "Já jsem nevyzýval k neúčasti na jeho pohřbu, pouze jsem tam nešel sám," dodal Zeman. Kardinál Miloslav Vlk tehdy odsoudil „kšeftování“ se státními vyznamenáními v aféře kolem ocenění Jiřího Bradyho.  Lidé by podle Vlka také v budoucnu měli lépe vybírat kandidáty na prezidenta. Na Hrad nešel ani plzeňský biskup Tomáš Holub, stejně tak nedorazil ani jeho předchůdce František Radkovský i řada dalších církevních představitelů a politiků.

Biskup Malý: Zeman oportunisticky vytáhl dokola omílané téma církevních restitucí

Na Zemanova slova reagoval na svém facebookovém profilu pomocný pražský biskup Václav Malý: „Vyjádření pana prezidenta v Úholičkách o důvodech jeho neúčasti na pohřbu kardinála Vlka je trapné. Oportunisticky vytáhl dokola omílané téma církevních restitucí. Vede podbízivou a ideově lacinou volební kampaň.“

Kardinál Dominik Duka se k slovům prezidenta o Miloslavu Vlkovi nechce vyjadřovat. "Biskupská konference se usnesla, že k tomto tématu už se nebudeme vracet," vzkázal Dominik Duka.

Vlk zemřel po těžké nemoci 18. března ve věku 84 let. Zeman připomněl, že na jeho pohřeb poslal smuteční věnec. Učinil tak proto, že prezident má uctít památku kardinála, uvedl.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 50)