Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Květnou nedělí dnes začíná velikonoční pašijový týden

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 9. dubna 2017 12:02
Květnou nedělí dnes začíná velikonoční pašijový týden

Giotto: Kristův vjezd do Jeruzaléma
Autor: Kaple Scrovegni

Praha - Květnou nedělí dnes začíná podle křesťanské církevní tradice pašijový týden. Směřuje k hlavním svátkům církevního roku – Velikonocům, oslavě zmrtvýchvstání Spasitele. Květná neděle připomíná Kristův vjezd do Jeruzaléma. Současně také připomíná blížící se utrpení, smrt a vzkříšení Ježíše Krista.

Neděle se také nazývá palmová či pašijová. Názvy odpovídají klíčovým evangelijním textům neděle: perikopě o vjezdu Ježíše do Jeruzaléma (Mt 21, 1–11), která se čte v rámci průvodu s palmami či jinými ratolestmi a pašijím (Mt 26,14–27, 66 nebo v kratší variantě Mt 27, 11–54), které se čtou v rámci liturgie. Pašijím předchází 1. čtení z proroka Izaijáše a hymnus o Kristu z listu Filipským.

Pravidla pro určení data Velikonoc stanovil roku 325 První nikajský koncil. Datum Velikonoc se odvozuje od Velikonoční neděle, která je první nedělí po prvním jarním úplňku. Po Květné neděli přijde Modré pondělí, Šedivé úterý, Škaredá středa a Zelený čtvrtek, který je prvním dnem, kdy se připomíná Kristovo třídenní utrpení a vzkříšení. S večerem na Zelený čtvrtek přichází takzvané velikonoční třídenní (triduum), které zahrnuje Velký pátek, Bílou sobotu a nedělní Boží hod velikonoční.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)