Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Zelený čtvrtek se připomíná Kristova poslední večeře

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 13. dubna 2017 9:19
Na Zelený čtvrtek se připomíná Kristova poslední večeře

Poslední večeře - freska Leonarda da Vinci
Autor: repro Wikipedia.org

Praha/Řím - Dnes je Zelený čtvrtek, křesťané si připomínají poslední večeři Ježíše Krista. V katolických kostelích budou kněží při večerních mších mýt nohy vybraným mužům, jako to dělal Ježíš apoštolům. Tento rituál má symbolizovat Kristovu pokoru. S večerem přichází velikonoční třídenní neboli triduum, které zahrnuje Velký pátek, Bílou sobotu a nedělní Boží hod velikonoční. Velikonoce jsou vrcholem liturgického roku a největšími křesťanskými svátky.

Třídenním končí pro křesťany svatý týden, poslední postní týden před Velikonocemi. Zelený čtvrtek je prvním dnem, kdy se připomíná Kristovo třídenní utrpení a vzkříšení. Jeho český název navazuje na německé lidové pojmenování Gründonnerstag, které je pravděpodobně odvozeno ze zkomolení záměnou staroněmeckého greinen (plakat) s grün (zelený).

Papež umyje nohy vězňům nedaleko Říma

Papež František bude dnes na velikonoční Zelený čtvrtek sloužit bohoslužbu se svěcením olejů ve svatopetrské bazilice. Poté provede tradiční obřad mytí nohou, který se letos uskuteční ve věznici v obci Paliano u Říma, kde si odpykává trest i řada bývalých členů mafie.

Na rozdíl od svých předchůdců provádí současný papež rituál mytí nohou nikoli v kostele, ale v místě, kde se dotyční lidé přirozeně vyskytují. Loni papež navštívil uprchlické středisko v Castelnuovo di Porto u Říma, aby upozornil na strasti běženců. Pomoc uprchlíkům je jednou z priorit Františkova pontifikátu.

Tradiční omývání nohou, které odkazuje na Ježíšovo gesto pokory vůči apoštolům krátce před jeho ukřižováním, provedl před dvěma roky František v římské věznici Rebibbia. Nohy umyl a políbil 12 odsouzeným (šesti mužům a šesti ženám).

Před třemi roky si vybral ústav pro tělesně postižené a v roce 2013, v první rok svého pontifikátu, umyl nohy mladým v nápravném zařízení pro mladistvé.

Dřívější papežové prováděli tento rituál v římské bazilice svatého Jana Lateránského a nohy myli kněžím, kteří měli představovat Ježíšovy následníky.

František myl obřadně nohy lidem z okraje společnosti každoročně už jako argentinský kardinál Jorge Mario Bergoglio v Buenos Aires, když navštěvoval věznice, domovy důchodců či hospice.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)