Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež odsloužil bohuslužbu se svěcením olejů, umyl nohy 12 vězňům a navštívil svého předchůdce

Ze světa / kir / ČTK / 14. dubna 2017 10:22
Papež odsloužil bohuslužbu se svěcením olejů, umyl nohy 12 vězňům a navštívil svého předchůdce

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative commons

Řím - Papež František včera dopoledne sloužil v zaplněné svatopetrské bazilice bohoslužbu spojenou se svěcením olejů. Tradičně se koná právě na Zelený čtvrtek, jenž předznamenává vyvrcholení katolických oslav Velikonoc. Odpoledne na bohoslužbu navázal rituál mytí nohou 12 trestanců, který papež provedl ve věznici poblíž Říma, kde za své činy pyká i řada bývalých členů mafie.

František při obřadu v bazilice posvětil nádoby s olejem, který budou vatikánští kněží používat k sakrálním úkonům celý následující rok. Během svého kázání nabádal přítomné, aby vnímali radost, kterou mohou do svých životů přenést z evangelií. "Jak všichni víme, radost se nejlépe projevuje a sdílí prostřednictvím maličkostí. Když učiníme drobnost, můžeme do bezútěšné situace vnést boží milosrdenství - třeba když zvedneme telefon a domluvíme si s někým setkání, nebo někomu trpělivě věnujeme kus svého času," řekl papež.

Emeritní papež Benedikt XVI. oslaví devadesáté narozeniny

Papež odsloužil bohuslužbu se svěcením olejů, umyl nohy 12 vězňům a navštívil svého předchůdce

Ilustrační foto z minulých let: Papež František a Benedikt XVI.
Autor: Youtube.com

František také navštívil svého předchůdce Benedikta XVI., který ze zdravotních důvodů odstoupil z čela římskokatolické církve v roce 2013. Papež mu popřál pěkné strávení velikonočních svátků a také k jeho nadcházejícím 90. narozeninám.

Vztahy mezi oběma muži, kteří mají od sebe desetiletý věkový odstup, jsou srdečné, i když se příliš často nescházejí. František ale na svého předchůdce nezapomíná - například loni v listopadu po jmenování 17 nových kardinálů je všechny nechal autobusem odvézt k návštěvě do kláštera, kde Benedikt XVI. tráví poslední roky svého života.

U příležitosti Benediktových 90. narozenin vydává Vatikán speciální edici známek, na nichž jsou oba muži znázorněni, jak se vřele objímají.

Návštěva věznice

Tradiční obřady spojené se Zeleným čtvrtkem vyvrcholily odpoledne ve věznici v obci Paliano u italské metropole, kde papež umyl nohy 12 odsouzencům. Byli mezi nimi tři ženy, muslim, který chce konvertovat ke katolicismu, a dva cizinci - Argentinec a Albánec. Dva z vězňů si odpykávají doživotní tresty vězení.

Tento rituál odkazuje na Ježíšovo gesto pokory vůči apoštolům krátce před jeho ukřižováním. František obřad na rozdíl od svých předchůdců nevykonává v kostele, ale byl již v nápravném zařízení pro mladistvé či v uprchlickém středisku.

"Když se učedníci pohádali mezi sebou o to, kdo z nich je nejvýznamnější, nejdůležitější, Ježíš řekl, že ten, kdo chce být největší, se musí stát malým a sloužit," řekl František vězňům. "To je to, co Bůh s námi dělá, s námi všemi, kteří jsme úplnými ubožáky, ale on je skvělý, je dobrý, miluje nás," citovala papeže agentura ANSA.

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)