Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Křesťané na celém světě si dnes připomínají vzkříšení Krista

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 16. dubna 2017 8:57
Křesťané na celém světě si dnes připomínají vzkříšení Krista

Výřez z obrazu Zmrtvýchvstání Krista, Národní galerie v Praze, okolo 1380
Autor: Mistr třeboňského oltáře

Praha -

Křesťané na celém světě si dnes připomínají vzkříšení ukřižovaného Ježíše Krista. Neděle zmrtvýchvstání je největší slavností křesťanského církevního roku, bohoslužby v kostelích mají proto slavnostnější pojetí. Kolem poledne pronesl papež František z balkonu baziliky svatého Petra ve Vatikánu tradiční poselství Městu a světu.

Velikonoce na Pražském hradě

V katedrále svatého Víta na Pražském hradě předsedal slavnostní liturgii pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. V zaplněném chrámu vyzdobeném bílými květinami zdůraznil, že smrtí život nekončí.  "Existuje tušení, že smrtí život nekončí a že po smrti by to mělo být lepší," řekl Duka a dále uvedl, že křesťanská víra ve vzkříšení "není pohádka a mýtus, ale svědectví opravdových lidí". 

Kardinál také připustil, že mezi svědectvími evangelistů jsou rozpory, ale všechna se shodují v tom, že Kristus vstal z mrtvých. Různé výklady evangelií dal do souvislosti s dnešními sdělovacími prostředky. "Máme zaručené zprávy, ale nevíme, kde bomba spadla a koho zabila," podotknul.

Netradičně pak oslavila Velikonoce na Hradčanském náměstí před branou Pražského hradu více než stovka mladých lidí. Shromáždění s názvem Oslava Velikonoc tancem Vzkříšení uspořádalo Křesťanské společenství Praha. Nacvičené choreografii tleskaly davy přihlížejících, mezi kterými převažovali zahraniční návštěvníci.

Letos se ale nekonaly tradiční pašijové hry, které zobrazují život a smrt Ježíše a na různých místech Hradu se konaly s přestávkami od 90. let. Důvodem je podle pražského arcibiskupství "množství administrativních a bezpečnostních překážek. Správa Pražského hradu ale podle svého mluvčího Davida Šebka s jejich konáním souhlasila.

Společný termín Velikonoc

Velikonoční nedělí končí takzvané třídení (triduum), které zahrnuje Velký pátek, Bílou sobotu a Boží hod velikonoční. Třídení v řadě církevních společenství představuje vrchol liturgického roku, neboť obsahuje ústřední bod křesťanské zvěsti: vykoupení lidstva skrze oběť Ježíše Krista za hříchy člověka a jeho vítězství nad smrtí v události zmrtvýchvstání.

Na tom, že se Velikonoce slaví vždy v neděli po prvním jarním úplňku, se shodl koncil ještě nerozdělené církve v roce 325. Termín svátků proto kolísá mezi 22. březnem a 25. dubnem. Protože pravoslavná církev nepřijala gregoriánskou reformu kalendáře a používá stále juliánský kalendář, většinou slaví Velikonoce v jiném termínu než západní církev. Pravoslavné Velikonoce se slaví většinou o týden později. V letošním roce se výpočet Velikonoc shodl podle obou kalendářů a tak celý svět je slaví společně. 

Po neděli nastává pro křesťany doba, kdy prožívají velikonoční radost ze svého vykoupení. Pro většinu ostatních jsou Velikonoce oslavou příchodu jara. Na Velikonoční neděli obvykle dívky malují vajíčka na pomlázku, s níž chlapci chodí v pondělí na koledu a mrskají děvčata z okolí. Důležitá je i příprava velikonočního pečiva. V Česku se pečou velikonoční bochánky neboli mazance, které jsou z kynutého těsta, obrazně připomínajícího nabývání hodnot. K velikonočním specialitám patří také jidáše a nádivka.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)