Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

EU kritizuje Rusko kvůli zákazu činnosti jehovistů

Ze světa / juml / ČTK / 21. dubna 2017 19:59
EU kritizuje Rusko kvůli zákazu činnosti jehovistů

Ilustrační foto - vlajka EU
Autor: Wikipedia.org / David Sedlecký / Wikimedia Commons

Brusel/Moskva - Evropská unie dnes kritizovala Rusko kvůli zákazu činnosti společnosti Svědkové Jehovovi na celém jeho území. Porušuje prý právo na shromažďování. Informovala o tom agentura RIA Novosti. Nejvyšší soud Ruska ve čtvrtek náboženskou organizaci označil za extremistickou a nařídil okamžitě uzavřít její regionální pobočky po celém území země.

Úřad šéfky evropské diplomacie Federiky Mogheriniové ve svém prohlášení vyzval Rusko, aby dodržovalo vlastní ústavu. "Svědkové Jehovovi, stejně jako jiná náboženská uskupení, mají právo svobodně se scházet. Garantuje jim to ústava Ruské federace a mezinárodní standardy pro lidská práva," píše se v prohlášení.

Rozsudek dnes kritizovalo i Německo a Británie. "Jsem znepokojená řešením soudu označit Svědky Jehovovi za extremistickou organizaci. Kriminalizuje pokojné náboženské vyznání 175.000 ruských občanů, což je v rozporu s právem na svobodu vyznání, které garantuje ústava," řekla britská ministryně pro lidská práva Joyce Alenayová.

Náboženská společnost původně vznikla v USA, pod názvem Svědkové Jehovovi působí od roku 1931. V Rusku, kde svou činnost oficiálně zahájila v roce 1991, má podle tvrzení jehovistů na 170.000 členů. Proti rozhodnutí soudu se organizace chce odvolat k Evropskému soudu pro lidská práva.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 51)