Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Velmistrem Maltézského řádu byl zvolen Dalla Torre. Šlechtický stav již nemá být podmínka pro funkci

Ze světa / kir / ČTK / 2. května 2017 9:41
Velmistrem Maltézského řádu byl zvolen Dalla Torre. Šlechtický stav již nemá být podmínka pro funkci

Velký znak řádu maltézských rytířů
Autor: Wikipedia.org / Mathieu CHAINE / Creative Commons

Řím -

Prozatímním velmistrem Řádu maltézských rytířů byl v sobotu 29. dubna na dobu jednoho roku zvolen Ital Giacomo Dalla Torre (72). Informují o tom zahraniční agentury. Předchozí velmistr Matthew Festing rezignoval na konci ledna kvůli sporu s papežem Františkem. Prozatímní velmistr má podle ČTK dohlížet na reformy, které mají obnovit klid v organizaci po sporu s Vatikánem.

Tajné volby se účastnilo 56 rytířů oprávněných hlasovat. Dalla Torre získal mandát pouze na jeden rok, tedy na dobu, kdy se mají uskutečnit reformy. Pak si řád zvolí nového velmistra. Maltézští rytíři v nejvyšší pozici obvykle svou funkci vykonávají doživotně. Dalla Torre je členem řádu od roku 1985.

Řád po odchodu Festinga řídil zvláštní delegát jmenovaný Vatikánem. Reformátoři, které podporuje Vatikán, chtějí přepracovat ústavu řádu tak, aby bylo jeho řízení transparentnější a schopno lépe odpovědět na masivní růst, který zažil v posledních letech. Chtějí také umožnit neurozeným osobám, aby dosáhly vrcholných pozic. Podle současných pravidel mohou nejvyšší posty zastávat jen lidé šlechtického původu.

Rozpočet organizace se pohybuje v řádu mnoha milionů dolarů. Má 13.000 členů, 80.000 dobrovolníků a 20.000 placených zdravotnických pracovníků, kteří provozují uprchlické tábory, léčebná centra, pracují při programech pomoci při katastrofách a na klinikách po celém světě.

Maltézští rytíři sice přísahají věrnost papeži, ale řád má svou autonomii. Podle mezinárodního práva je řád suverénním nestátním subjektem bez vlastního území.

Řád maltézských rytířů, který jako křesťanský řád uznal papež Paschalis II. v roce 1113, se věnuje především charitě a humanitárním aktivitám. Po celém světě má záchranné jednotky i nemocnice, speciální centra pro výzkum rakoviny či lepry a mimo jiné pomáhá i šířit osvětu v boji proti AIDS.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)