Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evangelíci podpořili Jiřího Drahoše v předvolební kampani

Domácí zpravodajství / kir / e-cirkev.cz / 3. května 2017 23:53
Evangelíci podpořili Jiřího Drahoše v předvolební kampani

kandidát na prezidenta Jiří Drahoš
Autor: facebookový profil Jiřího Drahoše

Praha - Synodní rada Českobratrské církve evangelické (ČCE) přijala na svém pravidelném zasedání v úterý 2. května kandidáta pro prezidentské volby 2018 – profesora Jiřího Drahoše. Vyjádřila mu podporu v předvolební kampani a v rozhovoru otevřela některá témata. Na facebookové profilu přátel ČCE výjadřili někteří diskutující údiv nad přímou podporou určitého kandidáta. Vzhledem k demokratickému presbyterně synodnímu zřízení církve se zřejmě jedná jen o doporučení k volbě ze strany synodní rady, která církev zastupuje navenek. Synodní rada si ale profesora Drahoše zřejmě váží a na zpravodajském serveru e-cirkev.cz, který provozuje, ho prezentuje jako vzácného hosta. Naopak pravděpodobně by nevyjádřila podporu prezidentu Zemanovi i vzhledem k opakovanému odmítání představitelů církve z účasti na ceremoniálu předávání státních vyznamení při oslavách státního svátku 28. října. Oslav státního svátku na Hradě se nezůčastnil v minulých letech také bývalý synodní senior Joel Ruml ze solidarity k rektorům univerzit.

Podle serveru e-cirkev.cz jsou stanoviska prezidentského kandidáta i představitelů evangelické církve občansky, společensky i politicky velice podobná. Jiří Drahoš přiznal, že s kandidaturou docela váhal a až když se neobjevil žádný pro něj volitelný kandidát, souhlasil se svou nominací, k níž jej mnozí vybízeli. Organizační tým kampaně už je zformován a Drahoše překvapilo, že se hlásí přes pět set dobrovolníků, kteří jsou ochotni sbírat 50 000 podpisů na petiční archy na podporu jeho kandidatury.

Jiří Drahoš o sobě říká, že je nepraktikující katolík, ale Desatero a evropské židovsko-křesťanské kořeny jsou pro něj přirozeným a solidním základem. Jak dále uvedl, celý život jej provází záliba v hudbě, která povznáší ducha a proto dlouhá léta zpívá v pěveckém sboru.

Obsáhlý rozhovor s Jiřím Drahošem vyšel v polovině května v Českém bratru 5/2017, hlavním periodiku ČCE.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)