Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nový ostravský biskup Martin David bude vysvěcen na konci května

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 4. května 2017 13:53
Nový ostravský biskup Martin David bude vysvěcen na konci května

Biskup Martin David
Autor: doo.cz

Ostrava - Ostravu čeká první biskupské svěcení, které na konci května přijme v ostravské katedrále Božského Spasitele generální vikář Martin David. Papež František ho totiž v dubnu jmenoval pomocným biskupem. Světitelem bude ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz a spolusvětiteli olomoucký arcibiskup Jan Graubner a brněnský sídelní biskup Vojtěch Cikrle, řekl dnes novinářům David.

Slavnostní bohoslužba 28. května

Bohoslužba je připravena na 28. května od 15:00 a účastnit se jí budou biskupové z celého Česka i zahraničí a také další hosté. Každý biskup si vybírá své heslo a znak, který už pro nového pomocného biskupa vytvořil heraldik Jan Oulík. Hlavními symboly na znaku jsou hvězda a písmeno M. Hvězda je mariánský symbol a podle Davida mu připomíná nejen datum jeho narození - 15. srpna, což je mariánský svátek Nanebevzetí Panny Marie, ale také tři mariánské kostely, kde působil. Písmeno M rozpůlené na dvě barvy - bílou a červenou pak odkazuje na rozpůlený plášť svatého Martina, o který se rozdělil s chudákem.

Heslo Slovo se stalo tělem

Jako heslo si David vybral větu z prologu Janova evangelia: "Slovo se stalo tělem", kterou považuje za inspirující. Znak biskup používá například v korespondenci a oficiálních dokumentech. Jednou z prvních příležitostí, kdy ho pomocný biskup využije, bude 17. června, kdy bude světit jáhny a biskupský znak bude použit na dekretech.

Poslední týden před svěcením bude generální vikář pobývat na Velehradě, kde ho čeká duchovní příprava. Ostrava si letos připomíná 750. výročí od první písemné zmínky o městě a biskupské svěcení zatím nezažila.

O jmenování pomocného biskupa Lobkowicz požádal papeže koncem loňského roku. K tomuto kroku biskupa vedl jeho zdravotní stav a zvážení fyzických možností.

Životopis nového biskupa

David se narodil v roce 1970 v Čeladné. Po maturitě na Středním odborném učilišti strojírenském v Kopřivnici začal pracovat jako mechanik strojů a zařízení ve státním podniku Tatra Kopřivnice. Od roku 1991 začal studovat teologii na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Na kněze byl vysvěcen v roce 2000. Pak působil ve farnostech Opava, Stěbořice a Hlavnice. V roce 2008 jej biskup Lobkowicz jmenoval generálním vikářem ostravsko-opavské diecéze.

David byl už nyní z pozice generálního vikáře diecéze nejbližším spolupracovníkem biskupa ve vedení a správě diecéze. Nyní se jeho pravomoci rozšíří především v oblasti liturgické a pastorační. Jako pomocný, neboli také světící biskup, může světit kněze či kostely.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)