Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Američtí kongresmani se setkali s dalajlamou a kritizovali Čínu

Ze světa / juml / ČTK / 10. května 2017 17:27
Američtí kongresmani se setkali s dalajlamou a kritizovali Čínu

Tibetský duchovní vůdce dalajlama
Autor: Wikipedia.org / Christopher Michel / Wikimedia Commons

Dillí/Peking - Vůdkyně demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová dnes prohlásila, že Čína používá brutální taktiku a hospodářský vliv, aby potlačila volání Tibeťanů po autonomii. Pelosiová je společně s dalšími americkými zákonodárci na návštěvě v exilovém sídle tibetského duchovního vůdce dalajlamy v indické Dharamsále. Čína jejich návštěvu kritizovala, informovala agentura Reuters.

Podle Pelosiové nelze dovolit, aby byli Tibeťané umlčeni. Američtí kongresmani z řad republikánů i demokratů se podle Reuters snaží přitáhnout pozornost k otázce lidských práv v Tibetu v době, kdy americký prezident Donald Trump navazuje přátelštější vztahy s Pekingem. Skupina sedmi členů Kongresu se s dalajlamou sešla v úterý.

Dalajlama je nositelem Nobelovy ceny za mír za rok 1989. Peking ho považuje za nebezpečného separatistu, duchovní od neúspěšného tibetského povstání proti čínské nadvládě z roku 1959 pobývá v indickém exilu. Dalajlama, který žije v Dharamsále ve státě Himáčalpradéš, opakuje, že chce pouze větší autonomii pro Tibet a skutečné náboženské, politické a kulturní svobody.

Návštěva amerických zákonodárců v dalajlamově exilovém sídle přichází v citlivou dobu pro šéfa Bílého domu. Trump v předvolební kampani kritizoval obchodní praktiky Číny; pohrozil mimo jiné, že zvýší clo na čínské zboží a označí Peking za manipulátora s měnou.

Počátkem dubna ale Trump jednal na Floridě s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a později chválil čínského vůdce, že pomáhá Spojeným státům řešit severokorejskou krizi.

Dalajlama po Trumpově listopadovém zvolení do čela Bílého domu prohlásil, že by se rád setkal s novým americkým prezidentem. Nyní se ale zdá nepravděpodobné, že by se mu pozvání do Bílého domu mohlo dostat, napsal Reuters.

Pelosiová navštívila dalajlamu v roce 2008 a od té doby se situace v Tibetu podle aktivistů pro lidská práva zhoršila. Čínské úřady údajně stále tvrdším způsobem pronásledují disent a pokračují v systematické politice asimilace Tibeťanů. "Míra represí v Tibetu obrovsky vzrostla," řekl agentuře Reuters Meenakshi Ganguly, který je šéfem jihoasijské pobočky mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch.

Demokratický poslanec Jim McGovern, který je v Číně s Pelosiovou, vyzval, aby USA začaly uplatňovat novou politiku vůči Tibetu s cílem zachovat identitu Tibeťanů a dohnat Čínu k odpovědnosti za porušování lidských práv v Tibetu.

Čína dnes oznámila, že předložila Washingtonu kvůli návštěvě delegace kongresmanů oficiální stížnost. Mluvčí čínské diplomacie Keng Šuang prohlásil, že dalajlama je politický exulant, který zneužívá náboženství a zapojuje se do protičínských, separatistických aktivit.

"Návštěva představitelů amerického Kongresu u dalajlamy vyslala velmi špatný signál světu ohledně nezávislosti Tibetu a je v rozporu s americkými sliby v otázkách Tibetu," dodal mluvčí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)